Sposób przygotowania:
Kluseczki z musem truskawkowym
Do rondelka wkładamy biały ser i dodajemy do niego cukier oraz szczyptę soli. dokładnie miksujemy go mikserem. Następnie dodajemy żółtko, a białko ubijamy na sztywno.
Ser z żółtkiem ponownie dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białka i dokładnie mieszamy łyżką.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przekładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm.
W serowym cieście wyciskamy gwiazdkowe kształty. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Na wrzątek wrzucamy gwiazdkowe kluseczki i gotujemy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach.
Truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Mus truskawkowy wylewamy na talerze z kluseczkami.
Ser z żółtkiem ponownie dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białka i dokładnie mieszamy łyżką.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przekładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm.
W serowym cieście wyciskamy gwiazdkowe kształty. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Na wrzątek wrzucamy gwiazdkowe kluseczki i gotujemy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach.
Truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Mus truskawkowy wylewamy na talerze z kluseczkami.