marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placuszki orzechowe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z podanych składników wyrobić gęste ciasto i odstawić na godzinę. Zrobić masę migdałową.Ciasto formować i nadziewać masą.Dać do pieczenia.

Placuszki orzechowe.

Składniki:

Placuszki orzechowe.

 

  • 25 dag.masła lub szklanka oleju arachidowego,
  • 25 dag.drobnego grysiku,
  • 3/4 szklanki wody,
  • esencja pomarańczowa,
  • 15 dag.migdałów lub orzeszków pistacjowych,
  • 12 dag.cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • woda z esencją pomarańczową,
  • lukier,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Placuszki orzechowe.
Rozgrzać masło do stanu wrzenia,sklarować,wsypać grysik,ciągle mieszając.Przykryć,zestawić z ognia i pozostawić w chłodnym miejscu na noc.Nazajutrz dodać pół litra gorącej wody,2 łyżeczki esencji pomarańczowej,sól.Wyrobić na gęste ciasto.Przykryć ścier-
-eczką i pozostawić na godzinę.Orzechy i migdały obrać,posiekać drobno i wymieszać z cukrem i cynamonem..Ciasto podzielić na
kawałki wielkości jajka,zrobić otworek,napełnić masą migdałową
ok.1 łyżeczki masy.Zakryć ciastem i rozpłaszczyć tak,aby miało
kształt owalny.Ułożyć je na blasze i piec z ok.30 min.Ostudzić i namoczyć w wodzie z esencją pomarańczową,a następnie zanurzyć
w lukrze.

Tagi:

orzechowe