Sposób przygotowania:
Placuszki orzechowe.
Rozgrzać masło do stanu wrzenia,sklarować,wsypać grysik,ciągle mieszając.Przykryć,zestawić z ognia i pozostawić w chłodnym miejscu na noc.Nazajutrz dodać pół litra gorącej wody,2 łyżeczki esencji pomarańczowej,sól.Wyrobić na gęste ciasto.Przykryć ścier-
-eczką i pozostawić na godzinę.Orzechy i migdały obrać,posiekać drobno i wymieszać z cukrem i cynamonem..Ciasto podzielić na
kawałki wielkości jajka,zrobić otworek,napełnić masą migdałową
ok.1 łyżeczki masy.Zakryć ciastem i rozpłaszczyć tak,aby miało
kształt owalny.Ułożyć je na blasze i piec z ok.30 min.Ostudzić i namoczyć w wodzie z esencją pomarańczową,a następnie zanurzyć
w lukrze.
-eczką i pozostawić na godzinę.Orzechy i migdały obrać,posiekać drobno i wymieszać z cukrem i cynamonem..Ciasto podzielić na
kawałki wielkości jajka,zrobić otworek,napełnić masą migdałową
ok.1 łyżeczki masy.Zakryć ciastem i rozpłaszczyć tak,aby miało
kształt owalny.Ułożyć je na blasze i piec z ok.30 min.Ostudzić i namoczyć w wodzie z esencją pomarańczową,a następnie zanurzyć
w lukrze.