peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Placuszki z bielucha i jagódek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne placki smakujące latem

Placuszki z bielucha i jagódek

Składniki:

Placuszki z bielucha i jagódek

 

  • Na około 6 sztuk:

 

  • 1 serek bieluch

 

  • 1 jajo

 

 

  • 2 łyżki cukru wanilinowego

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 1 garść jagód (ja użyłam mrożone)

 

 

 

  • 1 łyżka oleju

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki z bielucha i jagódek
Jajko ucieramy z cukrem wanilinowym, dodajemy bielucha i dalej ucieramy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dosypujemy jagódki i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i smażymy nieduże placuszki do zarumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.