Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placuszki z serka wiejskiego z cebulą i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki są przepyszne: delikatne kremowe i co ważne - bardzo szybkie w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie!

Placuszki z serka wiejskiego z cebulą i szynką

Składniki:

Placuszki z serka wiejskiego z cebulą i szynką

 

  • (około 15 sztuk)
  • 250g serka wiejskiego (ze śmietanką)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej (płaskich)
  • 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)

Dodatki:

  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 3-4 plastry szynki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z serka wiejskiego z cebulą i szynką

Dodatki:

Placuszki z serka wiejskiego z cebulą i szynką
Można też yżyć swoich ulubionych składników.

Cebulę należy posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Następnie dodać kawałki szynki i całość dodatkowo chwilkę przesmażyć.

Masa:

Placuszki z serka wiejskiego z cebulą i szynką
Masa nie powinna być zbyt gesta, ale i nie rzadka - aby placki nie rozpływały się po patelni.

Serek (wraz ze śmietanką) energicznie wymieszać (za pomocą łyżki) z jajkami i później z mąką oraz sodą oczyszczoną.
Na końcu dodać cebulę z szynkę.
Całość dokładnie połączyć i doprawić do smaku.

Smażenie:

Placuszki z serka wiejskiego z cebulą i szynką
Placuszki powinny być delikatnie zarumienione.

Na patelni rozgrzać oleju (nie za wiele) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta.
(1 spora łyżka stołowa równa się 1 plackowi.)
Placuszki smażyć obustronnie - na złoty kolor.


Tagi:

dania placki