kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sajgonki z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać. Nie jest dietetyczne ani lekkie a za po pyszne! W sajgonkach możemy schować rożne składniki z łatwością zmieniając ich smak.

Sajgonki z kurczakiem

Składniki:

Sajgonki z kurczakiem

podstawowe

  • 2 piersi z kurczaka
  • olej do smażenia
  • sól, czarny pieprzem
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżeczka sosu chili Sambal Oelek
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ opakowania grzybów mun
  • ½ słoiczka pędów bambusa
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • pół pęczka natki pietruszki lub kolendry
  • około 25-30 arkuszy papieru ryżowego

Sposób przygotowania:

Sajgonki z kurczakiem
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Makaron ryżowy razem z grzybami mun zalewamy wrzątkiem z dodatkiem łyżki sosu sojowego.

Zostawiamy pod przykryciem na kilka minut a następnie odsączamy Na rozgrzany wok wlewamy nieco oleju i przesmażamy posiekany w cienkie plasterki czosnek. Po około 30 sekundach dodajemy sos Sambal oelek a następnie posiekaną w małą kostkę pierś z kurczaka i przesmażamy aż białko się zetnie.

Dokładamy odsączone pędy bambusa, grzyby mun i makaron ryżowy. Doprawiamy sosem sojowym. Na woku rozgrzewamy sporą ilość oleju.

Arkusz papieru ryżowego zwilżamy wodą. Na dolnej część papieru na środku umieszczamy farsz.

Nakładamy kilka listków natki pietruszki. Skrzydełka papieru zawijamy do środka i papier zwijamy w rulon.



Uwaga: układać zwinięte sajgonki tak aby się nie stykały ze sobą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwujemy z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego.

Tagi:

przystawki