KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Polędwica wołowa z winnym sosem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Polędwiczki wołowe z winnym sosem.

Polędwica wołowa z winnym sosem. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwica wołowa z winnym sosem.

 

  • 200 gr polędwicy wołowej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • dobra oliwa,
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina,
  • zielenina do dekoracji,

 

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wołowa z winnym sosem.
Mięso myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek, kroimy na 4 cm kawałki, doprawiamy pieprzem. Rozgrzewamy patelnię, skrapiamy oliwą i smażymy przez kilka minut z każdej strony na rumiany kolor. Usmażoną polędwicę wkładamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Na tą samą patelnię wlewamy wino, i gotujemy aż płyn się zredukuję. Biały talerz dekorujemy zieleniną, układamy kawałki polędwicy, polewamy winnym sosem, doprawiamy solą. Do dania możemy podać lampkę czerwonego wina i w ten sposób robi nam się romantyczna kolacja. SMACZNEGO.
Polędwica wołowa z winnym sosem.
Polędwicę dokładnie myjemy i osuszamy .