Dania mięsne najczęściej podawane są jako główny posiłek w ciągu dnia. Obiad można zrobić, np.: z drobiu, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, baraniny, jagnięciny lub ryb. Potrawy z mięsa mielonego to m.in. pulpety, kotlety, zapiekanki, spaghetti bolognese albo lazania. Dania z mięsa to także potrawy z wołowiny, takie jak: bitki wołowe, zrazy zwijane, rolady, tatar czy placek po węgiersku. Dania mięsne na gorąco dobrze smakują z ziemniakami, kaszą, ryżem, kluskami, sałatkami i surówkami. Mięso można przyrządzać na patelni lub grillu, gotować albo dusić w wodzie, sosie i na parze. Mięsa pieczone dobrze smakują z piekarnika przyrządzane w folii, naczyniu żaroodpornym lub folii aluminiowej.
 
Dania mięsne na obiad z kurczakiem
Najczęściej serwowane mięso na obiad rodzinny to kurczak. Mięso łatwo i szybko się przyrządza. Drób jest delikatny w smaku i można go podawać w panierce smażonego na patelni, z piekarnika – pieczonego (np. w folii) lub gotowanego – w wodzie lub na parze. Filety z kurczaka doprawia się zwykle solą, pieprzem, słodką lub pikantną papryką, czosnkiem, majerankiem lub przyprawą curry. Drób można podawać z sosami, szpinakiem, warzywami, makaronem albo ryżem.
 
Dania z mięsa wieprzowego
Mięso wieprzowe w sosie własnym to najbardziej popularna forma podania wieprzowiny. Można je podawać także w dressingu cebulowym, ciemnym pieczeniowym lub grzybowym. Dodatkiem do mięsa mogą być ziemniaki, kluski śląskie, kasza gryczana, buraki na ciepło, ogórki kiszone, mizeria albo surówka z białej lub czerwonej kapusty. Inne dania mięsne na gorąco z wieprzowiny to np.: gulasz albo kotlety mielone.
 
Dania mięsne na imprezę
Dania mięsne na imprezę to dobry pomysł, w szczególności gdy będzie ona zakrapiana alkoholem. Potrawy mięsne to sycące posiłki, które można przyrządzać na wiele sposobów, zaskakując swoich gości. Ciekawymi pomysłami na smaczne dania z mięsa są np.: filety z kurczaka w cieście francuskim, rolada z indyka faszerowana szpinakiem, burgery z grilla z kurczakiem, sałatka z grillowanym łososiem albo naleśniki zapiekane z mięsem mielonym.
 
Szybkie dania mięsne
Obiad na szybko można zrobić w postaci zapiekanki. Do naczynia żaroodpornego wkłada się makaron ugotowany al dente (czyli na wpół twardo), przesmażone na patelni mięso mielone i całość zalewa się sosem pomidorowym. Mięso doprawia się solą, pieprzem, czosnkiem oraz ulubionymi przyprawami. 
Kurczak

Kurczak

Kurczak to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w naszych kuchniach. Jest tanie, smaczne i proste w przygotowaniu. Możemy go upiec w całości lub usmażyć, bądź ugotować w kawałach. Najchętniej przyrządzamy pierś z kurczaka, udka, czy skrzydełka. Jest wiele rozmaitych dań wykorzystujących właśnie te składniki. Bardzo znane danie to na przykład kotlety z kurczaka.  

Kaczka

Kaczka

Kaczka to mięso o wyjątkowym smaku, świetnie pasuje na wyjątkowy, świąteczny obiad. Pasuje ona do różnych dodatków. Świetnie smakuje kaczka z jabłkami, żurawiną, czy pomarańczami. Pieczemy ją w kawałkach, całości, a także nadziewaną. Jest ona bardzo efektowną potrawą, którą zachwycimy swoich gości.

Gęś

Gęś

Gęś to kolejne mięso drobiowe, które przygotowujemy, jednak gości ona bardzo rzadko na naszych stołach. Można ją zaserwować na różne sposoby, w całości lub w kawałkach z różnorodnymi dodatkami, przyprawami i ziołami. Gęś przeważnie jest pieczona, często dodatkowo faszerowana lub otoczona jabłkami. Warto od czasu do czasu postawić danie z tego mięsa na naszych stołach, zwłaszcza w szczególne, świąteczne dni.

Indyk

Indyk

Indyk to pyszne, zdrowe i delikatne mięso. Przygotowujemy z niego wiele różnorodnych dań. Każdy ma swoje ulubione, do których wraca dość często. Możemy  zaserwować na nasz stół pieczeń, potrawkę, kotlety, sznycle czy gulasz z indyka. Potrawy te świetnie sprawdzą się na codzienny obiad, a także na uroczystą kolację. Do ich przygotowania wykorzystujemy różne części tego mięsa na przykład polędwicę, pierś lub udziec z indyka, możemy upiec go także w całości.

Baranina

Baranina

Baranina to kolejne mięso, które rzadko podajemy na nasz stół, powodem na pewno jest trudność z dostępem do niego. Niewiele sklepów oferuje je w swoim asortymencie.  Jednak jeśli już uda się nam zakupić chociaż jego kawałek warto spróbować przyrządzić go na jakąś specjalną okazje. Świetnie smakuje baranina pieczona, czy duszona. Przed jej przyrządzeniem warto mięso to polać odpowiednią marynatą.

Wołowina

Wołowina

Wołowina to mięso, które zadziej gości na naszych stołach. Spowodowane jest to jego wyższą ceną oraz potrzebą większych umiejętności do jego przygotowania. Musimy znać zasady przyrządzania go i poświęcić mu więcej czasu. Mimo wszystko warto ją przyrządzać z powodu wspaniałego smaku potraw z jego udziałem. Możemy przygotować wołowinę po burgundzku, czy chińsku, duszoną, pieczoną lub w formie kotletów. Najbardziej znaną potrawą przygotowywana z tego mięsa jest chyba stek z wołowiny. 

Comber

Comber

Comber to fragment półtuszy z części lędźwiowej grzbietu. Najczęściej pochodzi ze zwierząt takich jak królik, owca (dodatkowo jagnięcina) i sarna. Nadaje się idealnie do dań duszonych, smażonych, pieczonych i grillowanych. Comber jest delikatny i soczysty w smaku. Zawiera pełnowartościowe białko zwierzęce oraz witaminy grup A i B. Najlepiej smakuje marynowany w czerwonym winie, mleku i oliwie z oliwek.

Jagnięcina

Jagnięcina

Jagnięcina to wyjątkowe, delikatne mięso. W naszych domach jest bardzo rzadkim gościem. Możemy je przygotować na różnorodne sposoby oraz z różnymi dodatkami. Za każdym razem smakuje wspaniale. Dobrym pomysłem będzie jagnięcina pieczona, duszona, a także z grilla. Żeby smakowała jeszcze lepiej przygotujmy do niej odpowiednią marynatę z oliwy, miodu, soku z cytryny oraz ulubionych przypraw.

Wieprzowina

Wieprzowina

Wieprzowina to bardzo popularne mięso w naszym kraju. Przyrządza się z niej wiele różnorodnych, pysznych potraw. Do ich przygotowania wykorzystuje się poszczególne części tego mięsa. Świetnie smakują dania z karkówki, szynki, schabu, czy polędwiczki wieprzowe. Mamy wiele rodzimych pomysłów na to mięso, jednak dobrze też czasami zaczerpnąć pomysłów z innych stron świata. Wspaniale będzie smakować wieprzowina po chińsku, czy po seczuańsku.

Baranina

Baranina

Mięso baranie im młodsze, tym delikatniejsze i smaczniejsze. Można je zarówno grillować, gotować, przysmażać, jak i przypiekać. W przypadku baraniny najważniejszy jest jednak proces marynowania. Wykorzystuje się do tego celu ocet lub zsiadłe mleko. Mięso w marynacie musi odleżeć minimum 12 godzin. Taki zabieg pozwala na uzyskanie baraniny odpowiednio miękkiej, soczystej i aromatycznej. Potrawy z baraniny idealnie komponują się z kapustą kiszoną, cebulą, jabłkami, buraczkami, fasolką czy marchwią.

Podroby

Podroby

Podroby to jadalne wnętrzności zwierząt hodowlanych. Najpopularniejsze są podroby wieprzowe i drobiowe, a szczególnie: wątróbka, żołądki, nerki, ozorki, serce i nóżki. Najczęściej podaje się je smażone, ale można je także piec i dusić. Poleca przyrządzać się je z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, curry, tymianku, oregano i bazylii. Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem podrobów jest wątróbka z kury, którą podaje się przysmażoną z dodatkiem cebuli.

Znaleźliśmy 16687 przepisów w kategorii Dania mięsne