Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Klopsiki w greckim stylu z sosem tzatziki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pogoda z nami cały czas igra, wiec postanowiłam choć na chwilę przenieść nas w cieplejsze rejony świata. Dziś zawitamy do kraju pełnego wyrazistych smaków, gdzie prym wiedzie słony ale jakże pyszny ser feta. Grecjo przybywamy.

Klopsiki w greckim stylu z sosem tzatziki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w greckim stylu z sosem tzatziki

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w greckim stylu z sosem tzatziki
Sos tzatziki:

Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 10 minut. Wyciskamy z nadmiaru wody, przekładamy do salaterki. Do ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek lub miętę, dodajemy jogurt i mieszamy. Sos doprawiamy so smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Klopsiki:

Mięso przekładamy do miski, robimy wgłębienie, do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy wodę. Dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, skórkę otartą z cytryny i pokruszoną fetę – wszystko starannie wyrabiamy. Mięso doprawiamy solą (trzeba uważać bo feta jest słona ) i pieprzem i wyrabiamy kolejny raz. Lekko wilgotną dłonią urywamy po kawałku mięsa i formujemy klopsiki.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki po 4-6 minut z każdej strony. Usmażone klopsiki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Odsączone klopsiki serwujemy gorące z sosem tzatziki z bagietą lub ziemniakami z wody, smacznego.
Klopsiki w greckim stylu z sosem tzatziki
Mięso łączymy z pietruszką, jajkiem, bułka i przyprawami
Klopsiki w greckim stylu z sosem tzatziki
Z wyrobionego mięsa formujemy małe klopsiki
Klopsiki w greckim stylu z sosem tzatziki
Smażymy je na złoty kolor na rozgrzanej patelni
Klopsiki w greckim stylu z sosem tzatziki
Jogurt łączymy z ogórkiem, czosnkiem, miętą lub koperkiem

Tagi:

sosy mięso