Sposób przygotowania:
Polenta pieczona na grillu
Zagotować 1,5 litra wody. Zmniejszyć płomień i trzymać garnek z wodą na małym ogniu. Pół litra przelać do wysokiego rondla o grubym i postawić na małym ogniu. Wsypywać powoli polentę do rondla, mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Gdy woda wyparuje dolewać małymi porcjami wrzątek do polenty i mieszać aż woda wyparuje. Po około 40 minutach polenta powinna spadać z łyżki dużymi grudami. Na koniec wsypać parmezan i dodać masło. Dobrze wymieszać. Przełożyć polentę do płaskiego naczynia – warstwa polenty powinna mieć ok. 2 cm grubości. Schłodzić, najpierw w temperaturze pokojowej (nie w lodówce).
Kiedy polenta wystygnie i scali się pokroić ją w kawałki (na przykład trójkąty) i posmarować oliwą z oliwek. Kłaść na dobrze rozgrzany grill. Opiekać na grillu przez 3 minuty po każdej stronie.
Zamiast grilla można użyć rusztu, lub patelni grillowej.
Podawać z ulubionym sosem pomidorowym, z warzywami i kiełbaskami z grilla.
Kiedy polenta wystygnie i scali się pokroić ją w kawałki (na przykład trójkąty) i posmarować oliwą z oliwek. Kłaść na dobrze rozgrzany grill. Opiekać na grillu przez 3 minuty po każdej stronie.
Zamiast grilla można użyć rusztu, lub patelni grillowej.
Podawać z ulubionym sosem pomidorowym, z warzywami i kiełbaskami z grilla.