Sposób przygotowania:
Polska pralka czyli indyjskie lassi
Tak się obżarłam golonką z kapustą wg. przepisu Jarka-Energy, że moge myslec tylko o potrawach lekkich jak piorko. A wiec - lassi owocowe (sa i bardziej egzotyczne, podam przy innej okazji, ale to najbardziej 'podpada' pod polski smak). Mozna uzyc przecieru z dowolnych owocow: malin, truskawek, mango, brzoskwin czy bananow; mozna takze uzyc owocow mieszanych, w tym mrozonych (np. mieszanki lesnych jagod). Przygotowac syrop na teraz i zas (mozna go przechowywac kilka tygodni w lodowce) Wlac wode do garnka, wsypac cukier i podgrzewac na malym ogniu, ciagle mieszajac az do rozpuszczenia sie cukru. Zagotowac, pogotowac 3-4 minuty. Ostudzic. Porcja syropu na jakies trzy litrowe lassi. Przygotowac przecier: Obrane, wypestkowane i pokrojone owoce poddusic z mala iloscia wody i przetrzec na pure. Ostudzic. Wlozyc do blendera przecier, wlac jogurt i syrop, wrzucic pare kostek lodu i dobrze zmiksowac. W wersji z mrozonymi owocami wsypac do jogurtu i syropu zamrozone owoce, zmiksowac. Dodatek lodu jest tu juz zbedny. Wieksze ilosci lassi - rzecz jasna - przygotowujemy w polskiej pralce. ;-)