mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pomarańczowa legumina

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wykwintny deser z manny i pomarańczy. Szybki a przede wszystkim efektowny.

Pomarańczowa legumina Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowa legumina

 

  • 1 pomarańcza
  • 3/4 szklanki gęstego soku pomarańczowego
  • sok z cytryny (do smaku)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropli esencji pomarańczowej
  • 3 szklanki gęstej kaszy manny ugotowanej na mleku z cukrem

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa legumina
Z dokładnie umytej pomarańczy ścinamy cienko skórkę i drobno siekamy w 'makaronik'. Owoc kroimy w niezbyt grube krążki, odrzucamy pestki. Wykładamy krążkami spód i boki salaterki, posypujemy cukrem pudrem, odstawiamy w chłodne miejsce. Ugotowaną ostudzoną kaszę mannę ubijamy w malakserze lub za pomocą miksera, stopniowo dodając po łyżce: sok z pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczową esencję. Puszystą kaszkę rozkładamy na krążkach pomarańczy. Dekorujemy 'makaronikiem' ze skórki pomarańczowej.
Pomarańczowa legumina
Etap 1
Pomarańczowa legumina
Etap 2
Pomarańczowa legumina
Etap 3
Pomarańczowa legumina
Etap 4