Sposób przygotowania:
Pomarańczowe jagły z granatem
Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, zalać w rondelku 1,5 szkl. wody, dodać ok. 0,5 łyżeczki soli, gotować na małym ogniu aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn. W między czasie dokładnie umyć i wyszorować pomarańczę, sparzyć 2-3 krotnie wrzątkiem, wytrzeć do sucha. Zetrzeć zewnętrzną warstwę skórki na najmniejszych oczkach tarki, z owocu wycisnąć sok. Z granatu wyjąć/wydłubać pestki. Kiedy kasza wchłonie całą wodę i zmięknie przemieszać ją widelcem, dodać skórkę pomarańczową i sok, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 2-3 min. Wyłożyć na półmisek, posypać pestkami granatu i natką pietruszki. Podawać jako dodatek do mięs pieczonych i drobiu.
Sarenka