k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Pomarańczowe krewetki z kuskusem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybka i oryginalna zakąska, bardzo świeża i pyszna.

Pomarańczowe krewetki z kuskusem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowe krewetki z kuskusem

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe krewetki z kuskusem
Krewetki w razie potrzeby rozmrozić i lekko opłukać. Drobno pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle, dodać rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę. Wrzucić krewetki i zalać je sokiem wyciśniętym z 2 wcześniej umytych pomarańczy i dusić 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Z połówek pomarańczy wyskrobać łyżką nadmiar miąższu. Kuskus zrobić wg zaleceń na opakowaniu i przełożyć go do dwóch połówek. Gotowe krewetki przełożyć do pozostałych dwóch połówek.Kuskus i krewetki polać pozostałym na patelni sosem i posypać całość porwaną kolendrą lub pietruszką. Smacznego ;)
Pomarańczowe krewetki z kuskusem
Cebulkę podsmażyć na maśle, dodać czosnek i papryczkę chili
Pomarańczowe krewetki z kuskusem
Krewetki rozmrozić i opłukać, można je lekko doprawić pieprzem i papryką.
Pomarańczowe krewetki z kuskusem
Do podsmażonej cebuli dodać krewetki i sok pomarańczowy.
Pomarańczowe krewetki z kuskusem
Do tego dania najlepiej jest używać soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy.