Sposób przygotowania:
Galaretka drobiowa z papryką
Udka myjemy i wkładamy do garnka z wodą (2 litry wody). Dodajemy obrane marchewki i pietruszkę. Cebulę w łupinach opalamy nad ogniem i wkładamy do garnka z mięsem i wywarem. Gotujemy do miękkości mięsa. Solimy do smaku.
Wywar przecedzamy, mięso i warzywa kładziemy do zimnej wody. Do czystego wywaru powinno go zostać ok 1 litr wlewamy rozpuszczona w 3 łyżkach żelatynę- mieszamy dobrze. Marchewkę kroimy w kosteczkę. Czerwona paprykę kroimy w kostkę. Udka obieramy od kości kroimy na mniejsze kawałki.
Do małych silikonowych foremek kładziemy kawałki papryki i marchewki, następnie kawałki mięsa. Zalewamy bulionem z żelatyną. Wstawiamy do lodówki. Podajemy z kawałkiem cytryny.
Wywar przecedzamy, mięso i warzywa kładziemy do zimnej wody. Do czystego wywaru powinno go zostać ok 1 litr wlewamy rozpuszczona w 3 łyżkach żelatynę- mieszamy dobrze. Marchewkę kroimy w kosteczkę. Czerwona paprykę kroimy w kostkę. Udka obieramy od kości kroimy na mniejsze kawałki.
Do małych silikonowych foremek kładziemy kawałki papryki i marchewki, następnie kawałki mięsa. Zalewamy bulionem z żelatyną. Wstawiamy do lodówki. Podajemy z kawałkiem cytryny.
halina