Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Galaretka drobiowo- wieprzowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Galaretka drobiowo- wieprzowa z jajkiem- jest tania i łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!

Galaretka drobiowo- wieprzowa z jajkiem

Składniki:

Galaretka drobiowo- wieprzowa z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowo- wieprzowa z jajkiem
1. Nóżki, udka i golonkę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę warzywną. Mięso zalewam wodą. Gotuję około 2,5 godziny na małym ogniu. Pół godziny przed końcem gotowania dodaję obraną marchewkę i pietruszkę.

2. Ugotowane mięso i warzywa wyjmuję. Wywar przecedzam przez sitko. Dodaję żelatynę, sól i pieprz do smaku. Mieszam.

3. Mięso obieram ze skóry i kości, kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i przekrawam na pół.

4. Na dnie miseczek układam jajka. Dodaję mięso, pokrojone warzywa, groszek i natkę pietruszki. Całość zalewam wywarem. Odstawiam do stężenia. Galaretki przed podaniem wyjmuję z miseczek i skrapiam octem lub sokiem z cytryny.