Sposób przygotowania:
Poncz kawowo-śmietankowy.
Wsypać 3-4 łyżeczki kawy naturalnej mielonej do garnuszka i zag-
-otować wrzątek i zalać nim kawę.Odstawić,by się zaparzyła,a następnie przecedzić napar przez sitko do drugiego garnka,a fusy wyrzucić do kosza.napar podgrzewać na małym ogniu,wlać rum,nalewkę lub winiak,wsypać cukier.Mieszać,aż się rozpuści,ale nie dopuszczać do zagotowania się ponczu.Zdjąć garnek z ognia i wlewać do szklanek poncz,wkładając do każdej z nich łyżeczkę,co
zapobiega pęknięciu.Podawać poncz z porcjami bitej śmietany.
-otować wrzątek i zalać nim kawę.Odstawić,by się zaparzyła,a następnie przecedzić napar przez sitko do drugiego garnka,a fusy wyrzucić do kosza.napar podgrzewać na małym ogniu,wlać rum,nalewkę lub winiak,wsypać cukier.Mieszać,aż się rozpuści,ale nie dopuszczać do zagotowania się ponczu.Zdjąć garnek z ognia i wlewać do szklanek poncz,wkładając do każdej z nich łyżeczkę,co
zapobiega pęknięciu.Podawać poncz z porcjami bitej śmietany.