magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Poncz truskawkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

orzeźwiający napój świetny na letnie przyjęcia i grille

Poncz truskawkowy

Składniki:

Poncz truskawkowy

 

  • na 10porcji:
  • 800g truskawek
  • 4szt kiwi
  • 160ml Maraschino
  • 4łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 2cytryn
  • 1l wina białego owocowego
  • 1l szampana
  • 1l piwa imbirowego

Sposób przygotowania:

Poncz truskawkowy
Truskawki umyć i większe pokroić na połówki (tak żeby przy piciu mieściły się do buzi). Kiwi obrać, przekroić na pół, a następnie każdą połówkę pokroić na niezbyt wąskie plasterki . Połączyć kiwi z truskawkami, likierem maraschino, cukrem pudrem (ilość zależy od tego, czy owoce są słodkie) oraz sokiem z cytryny. Całość przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Wino, szampan oraz piwo imbirowe np Ginger dobrze schłodzić.Owoce wrzucić do dużej, przezroczystej miski i zalać winem. Wlać piwo imbirowe oraz szampana zanurzając szyjki butelek w winie w czasie wlewania. Dzięki temu dwutlenek węgla z napojów nie uleci. Całość zamieszać i mocno schłodzić.

Tagi:

piwo