Sposób przygotowania:
Prażone jabłka z nutką cytryny i kokosu
Wyciśnięty sok z cytryn wlać do większej miski.Jabłka obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne.Pokroić w kostkę i co jakiś czas przemieszać, aby obtoczyły się w soku(zapobiegnie to ich ciemnieniu).Wiórki kokosowe zalać gorąca wodą,przemieszać i zostawić ,aż przestygną.Potem odcisnąć i przełożyć na gazę. Związać nitką ,aby nie wysypały się zostawiając dłuższe końce nitki ,aby można było przywiązać woreczek z wiórkami do ucha garnka.Włożyć pokrojone jabłka z sokiem cytrynowym ,korę cynamonu(ja użyłam proszku cynamonowego),goździki ,cukry oraz skórkę cytrynową.Wlać wodę z wiórków .Przykryć pokrywką i postawić na ogień.Smażyć na małym ogniu tak przez 15 min, aż się zrobią szkliste.Pokrywę zdjąć i prażyć jabłka od czasu do czasu przemieszać , aby się nie przypaliły. Część jabłek powinna się rozpaść,większość soku powinna odparować.Masa powinna być zgęstniała( u mnie trwało to ok. 40 min).Jeżeli użyjemy korę cynamonu w całości ,to efekt kolorystyczny będzie efektowniejszy .