Gjuwecz jest potrawą kuchni bułgarskiej, serbskiej, bośniackiej i tureckiej. Można ją przyrządzać z mięsa i warzyw lub samych warzyw, w wersji wegetariańskiej. Danie to tradycyjnie przygotowywane jest w glinianym, specjalnie przeznaczonym do tego garnku z przykrywką. Naczynie to ze wszystkimi wcześniej przygotowanymi składnikami wstawia się do piekarnika i piecze przez około 2 godziny.
Kuchnia bułgarska

Kuchnia bułgarska

W kuchni bułgarskiej spotykają się smaki z krajów bałkańskich i bliskowschodnich. Musaka, bakława, djuvec i rakija serwują wszystkie tamtejsze knajpy. Warto jednak spróbować dań mniej typowych dla rejonu Morza Czarnego, a dużo silniej związanych z samą Bułgarią: szopskiej sałatki, gołąbków sarmi, chłodnika tarator oraz mięsnych paluszków kebapcze. Nieodłącznymi ich składnikami są słony ser szopski, kwaśny jogurt i duże ilości soczystej wieprzowiny. Najlepiej smakują z bułgarskim winem.

Gulasz z dzika

Gulasz z dzika

Gulasz z dziczyzny, zwany też myśliwskim, to wykwintne danie, idealne na specjalne okazje. Najczęściej przygotowuje się go z mięsa dzika z dodatkiem grzybów lub czerwonego wina. Jest bardzo aromatyczny, esencjonalny i najlepiej smakuje z grubą kromką świeżego pieczywa. Można do niego również zaserwować kaszę i surówkę. Wówczas zyskujemy pełne, bardzo intensywne w smaku danie. Warto do niego podać czerwone wytrawne wino, które dodatkowo wzbogaci doznania smakowe.

Gulasz z szynki

Gulasz z szynki

Soczystą szynkę najczęściej wykorzystujemy do pieczenia. Warto jednak odkryć inne jej oblicze i przygotować z niej pyszny gulasz! Z marchewką, ziemniakami lub dodatkiem pieczarek – wybierz najlepszą wersję gulaszu z szynki wieprzowej! Dopraw to danie aromatyczną papryką w proszku, czosnkiem, majerankiem lub liściem laurowym. Gulasz z szynki warto serwować z dodatkiem ziemniaków lub kromki chleba. Wypróbuj również wersję z kaszą lub ryżem. Wybierz swoją ulubioną wersję gulaszu wieprzowego z szynki!

Gulasz wieprzowy z kaszą

Gulasz wieprzowy z kaszą

Zastanawiasz się, jaki gulasz zrobić do kaszy? Najlepszy będzie z wieprzowiny! Z karkówki, szynki, łopatki – każde mięso da nieco inny efekt smakowy. Wypróbuj wersję z dodatkiem warzyw, w tym pomidorów i marchewki. Co więcej – gulasz wieprzowy z kaszą może być serwowany w wersji łagodnej lub pikantnej. Sprawdź obie! Wystarczy, że dodasz nieco papryczki chilli i gotowe – gulasz w wersji węgierskiej gotowy. Zobacz przepisy na aromatyczne gulasze wieprzowe!

Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami

Brak pomysłu na pożywny i prosty obiad? Wypróbuj gulaszu wieprzowego z warzywami! Marchewka, ziemniaki, cukinia – to tylko część tego, co możesz dodać do tego dania! Wypróbuj gulasz wieprzowy z dodatkiem pieczarek i papryki! Całe danie nie zajmuje dużo czasu a jego smak zachwyci Ciebie i rodzinę. Gulasz z warzywami najlepiej podawać z ryżem, kaszą lub chlebem. Możesz go również zrobić w wersji bardziej rzadkiej, tworząc pyszną zupę gulaszową. Sprawdź, który wariant pokochasz najbardziej!
 

Gulasz z sarny

Gulasz z sarny

Gulasz z sarniny należy przyprawić aromatycznymi dodatkami. Najlepsze będą: owoce jałowca, cząber, czosnek i wędzona papryka. W tej potrawie doskonale sprawdza się odrobina czerwonego wina. Wspaniale wydobywa smak dziczyzny i zmiękcza mięso. Najlepszym mięsem na gulasz jest sarni udziec. Należy je oczyścić, pozbawić błon, pokroić w kostkę, natrzeć solą, przyprawami, oliwą i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Gulasz z sarny doskonale smakuje z grzybami, np. kurkami lub warzywami.

Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej

Łopatka wieprzowa to znakomita część świni, którą warto wykorzystać w kuchni. Jedną z opcji jest przygotowanie aromatycznego gulaszu z łopatki. Można go zrobić w wersji z pieczarkami lub warzywami, w tym papryką! Gulasz z łopatki wieprzowej doskonale smakuje podany z kaszą lub ryżem. Zrób go na obiad! Jego wyrazisty smak z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie. Szczególnie, gdy całość doprawisz zielem angielskim i liściem laurowym. Ten smak Cię zachwyci!

Zupa gulasz węgierski

Zupa gulasz węgierski

Zupa gulasz po węgiersku jest bardzo syta i gęsta. Wołowinę przesmaża się na patelni i doprawia czosnkiem, kminkiem oraz solą. Gdy mięso będzie już miękkie, dodaje się, pokrojoną na mniejsze kawałki, paprykę, pomidory, cebulę, ziemniaki i seler naciowy. Całość zalewa się bulionem warzywnym lub mięsnym i gotuje, żeby mięso przeszło warzywnym wywarem. Zupa gulaszowa najlepiej smakuje z kromką chleba lub lanymi kluskami. Danie przyprawia się ostrą papryką, ziołowym pieprzem oraz dużą ilością czosnku.

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Gjuwecz