Szynka wieprzowa to nic innego jak kawałek mięsa z tuszy świni. W zależności od zwierzęcia, może ona posiadać mniej lub więcej tłuszczu. Jest delikatna, dzięki czemu łatwo poddaje się obróbce cieplnej. Co zrobić z szynki na obiad?
Jak usmażyć szynkę?
Szynkę bardzo łatwo się smaży. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Jak to zrobić?
Co można zrobić z szynki wieprzowej?
Oprócz pysznych kotletów, szynkę wieprzową można wykorzystać również do zrobienia bitek oraz pieczeni (tradycyjnej lub z rękawa). Szynka nadaje się również do duszenia, dzięki czemu można ją przygotować w sosie własnym. W każdym wariancie dobrze ją podać z ziemniakami oraz surówką z marchewki, buraczków lub selera. Szynkę w sosie można także zaserwować z ryżem lub ugotowaną na sypko kaszą jaglaną, gryczaną lub jęczmienną.
Jak usmażyć szynkę?
Szynkę bardzo łatwo się smaży. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Jak to zrobić?
- Do usmażenia szynki będą potrzebne: porcja szynki wieprzowej, jajko, sól, pieprz, bułka tarta, opcjonalnie: ulubione przyprawy.
- Szynkę kroimy na kotlety i rozklepujemy tłuczkiem.
- Jajko rozkłócamy, mieszamy z solą i pieprzem.
- Kawałki mięsa moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej.
- Kotlety z szynki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Co można zrobić z szynki wieprzowej?
Oprócz pysznych kotletów, szynkę wieprzową można wykorzystać również do zrobienia bitek oraz pieczeni (tradycyjnej lub z rękawa). Szynka nadaje się również do duszenia, dzięki czemu można ją przygotować w sosie własnym. W każdym wariancie dobrze ją podać z ziemniakami oraz surówką z marchewki, buraczków lub selera. Szynkę w sosie można także zaserwować z ryżem lub ugotowaną na sypko kaszą jaglaną, gryczaną lub jęczmienną.