Aromatyczna, sycąca, uwielbiana przez dużych i małych - taka właśnie jest zupa gulaszowa, która łączy w sobie sytość dania głównego z konsystencją tradycyjnej zupy. Można ją przyrządzić na setki różnych sposobów - zobacz naszą propozycję na gulaszową z wołowiny z dodatkiem chilli!
Zupa gulaszowa na wołowinie
Wołowina to jedno z tych mięs, które teoretycznie trudno się przyrządza. Sprawdź nasz ulubiony patent na pyszną zupę gulaszową z tym mięsem w roli głównej. Zdziwisz się, jak łatwo ją zrobić!
1. Przygotuj: 0,5 kg mięsa wołowego (najlepiej pręgi), 2 duże papryki, 2-3 ząbki czosnku, 2 duże ziemniaki, kilka dużych pieczarek, 1 białą cebulę, 2-3 marchewki, 0,5 papryczki chilli, 1 małe opakowanie koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, smalec ze skwarkami, sól i pieprz według uznania.
2. Mięso umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Wrzuć na rozgrzany na patelni smalec i krótko obsmaż z każdej strony, by zamknęły się pory mięsa. Zdejmij je z patelni i odstaw na bok.
3. Na tym samym smalcu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
4. Podsmażone mięso, cebulę i pieczarki przerzuć do garnka, zalej 1,5 l wody i gotuj przez około 40 minut.
5. Po tym czasie dorzuć pokrojone papryki, marchewki, czosnek oraz ziemniaki. Zamieszaj i gotuj do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie.
6. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Gotuj jeszcze kilka minut, w razie potrzeby ponownie dopraw i gotowe - zupę możesz podawać z kromką świeżego chleba lub bagietki. Smacznego!
Fot. Fotolia
Różne pomysły na zupę gulaszową
Nie ulega wątpliwości, że taka zupa jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Biorąc pod uwagę fakt, iż można ją niemalże w każdy sposób modyfikować, za każdym razem jesteśmy w stanie otrzymać zupełnie inne danie. Co możemy pozmieniać w tej zupie?
Zacznijmy od podstawy, czyli mięsa. Według węgierskich receptur to właśnie wołowina powinna tutaj królować, jednak nie jest to obowiązkowe. Równie dobrze możemy sięgnąć po mięso wieprzowe lub drobiowe.
Warta wypróbowania jest zupa na bazie dziczyzny - ma bardzo intensywny smak, który na długo zapada w pamięć. Poza normalnym mięsem możemy posłużyć się podrobami - ciekawą opcją jest zupa na bazie żołądków i serc drobiowych.
A co z warzywami? Tutaj również istnieje spora dowolność. Zarówno jeśli chodzi o proporcje, jak i wykorzystane gatunki. Możesz przykładowo zrezygnować z ziemniaków na rzecz czerwonej fasoli lub ciecierzycy czy soczewicy.
Z kolei marchew możesz zastąpić kawałkami dyni lub batata. Ciekawą opcją jest także wykorzystanie kukurydzy, cukinii czy też pietruszki. Raczej nie powinno się wyrzucać papryki z tego zestawu - to ona nadaje specyficznego smaku i aromatu całemu daniu.
Co w takim razie z ostrością dania? Według niektórych zupa gulaszowa musi być ostra. Bez tego jest zwyczajną zupą warzywną, którą można zrobić ze wszystkiego.
Dodatkowo ostre przyprawy wzmacniają aromat wołowiny i dziczyzny, dzięki czemu otrzymujemy naprawdę intensywne połączenie smakowe. Możesz jednak regulować poziom ostrości i wykorzystać do doprawienia różnych specyfików - niekoniecznie ostrą paprykę, lecz również różne rodzaje pieprzu czy przypraw korzennych.
A w jaki sposób Wy przygotowujecie zupę gulaszową dla swojej rodziny? Wypowiedzcie się w komentarzach i podzielcie swoimi ulubionymi przepisami na to danie!
Zupa gulaszowa na wołowinie
Wołowina to jedno z tych mięs, które teoretycznie trudno się przyrządza. Sprawdź nasz ulubiony patent na pyszną zupę gulaszową z tym mięsem w roli głównej. Zdziwisz się, jak łatwo ją zrobić!
1. Przygotuj: 0,5 kg mięsa wołowego (najlepiej pręgi), 2 duże papryki, 2-3 ząbki czosnku, 2 duże ziemniaki, kilka dużych pieczarek, 1 białą cebulę, 2-3 marchewki, 0,5 papryczki chilli, 1 małe opakowanie koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, smalec ze skwarkami, sól i pieprz według uznania.
2. Mięso umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Wrzuć na rozgrzany na patelni smalec i krótko obsmaż z każdej strony, by zamknęły się pory mięsa. Zdejmij je z patelni i odstaw na bok.
3. Na tym samym smalcu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
4. Podsmażone mięso, cebulę i pieczarki przerzuć do garnka, zalej 1,5 l wody i gotuj przez około 40 minut.
5. Po tym czasie dorzuć pokrojone papryki, marchewki, czosnek oraz ziemniaki. Zamieszaj i gotuj do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie.
6. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Gotuj jeszcze kilka minut, w razie potrzeby ponownie dopraw i gotowe - zupę możesz podawać z kromką świeżego chleba lub bagietki. Smacznego!
Fot. Fotolia
Różne pomysły na zupę gulaszową
Nie ulega wątpliwości, że taka zupa jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Biorąc pod uwagę fakt, iż można ją niemalże w każdy sposób modyfikować, za każdym razem jesteśmy w stanie otrzymać zupełnie inne danie. Co możemy pozmieniać w tej zupie?
Zacznijmy od podstawy, czyli mięsa. Według węgierskich receptur to właśnie wołowina powinna tutaj królować, jednak nie jest to obowiązkowe. Równie dobrze możemy sięgnąć po mięso wieprzowe lub drobiowe.
Warta wypróbowania jest zupa na bazie dziczyzny - ma bardzo intensywny smak, który na długo zapada w pamięć. Poza normalnym mięsem możemy posłużyć się podrobami - ciekawą opcją jest zupa na bazie żołądków i serc drobiowych.
A co z warzywami? Tutaj również istnieje spora dowolność. Zarówno jeśli chodzi o proporcje, jak i wykorzystane gatunki. Możesz przykładowo zrezygnować z ziemniaków na rzecz czerwonej fasoli lub ciecierzycy czy soczewicy.
Z kolei marchew możesz zastąpić kawałkami dyni lub batata. Ciekawą opcją jest także wykorzystanie kukurydzy, cukinii czy też pietruszki. Raczej nie powinno się wyrzucać papryki z tego zestawu - to ona nadaje specyficznego smaku i aromatu całemu daniu.
Co w takim razie z ostrością dania? Według niektórych zupa gulaszowa musi być ostra. Bez tego jest zwyczajną zupą warzywną, którą można zrobić ze wszystkiego.
Dodatkowo ostre przyprawy wzmacniają aromat wołowiny i dziczyzny, dzięki czemu otrzymujemy naprawdę intensywne połączenie smakowe. Możesz jednak regulować poziom ostrości i wykorzystać do doprawienia różnych specyfików - niekoniecznie ostrą paprykę, lecz również różne rodzaje pieprzu czy przypraw korzennych.
A w jaki sposób Wy przygotowujecie zupę gulaszową dla swojej rodziny? Wypowiedzcie się w komentarzach i podzielcie swoimi ulubionymi przepisami na to danie!