Jak przyprawić gulasz?

W gulaszu najlepiej sprawdzają się bardzo aromatyczne zioła i ostre dodatki. Czosnek, chili, cebula, jałowiec oraz seler korzeniowy wzmacniają smak mięsa i warzyw.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyprawić gulasz?
fot. Fotolia
Zarówno mięsny, jak i warzywny gulasz trzeba przyprawić. Dodatek ostrej papryki, ziela angielskiego, liścia laurowego i czosnku to obowiązkowe punkty w przepisach na tę potrawę. Pamiętaj, żeby po ugotowaniu usunąć ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Pozostawione w daniu mogą nadać mu nieprzyjemną gorycz.

Najlepsze przyprawy do gulaszu

Czym najlepiej przyprawić gulasz:
  • Liść laurowy – pamiętaj, że na 2-3 litry potrawy 4 sztuki w zupełności wystarczą.
  • Ziele angielskie – wzmacnia smak mięsa i podkreśla warzywne nuty.
  • Tymianek/oregano/majeranek – te bardzo aromatyczne zioła idealnie współgrają z mięsnymi dodatkami. Możesz użyć zarówno suszonych, jak i świeżych ziół. Pamiętaj, że susz jest znacznie intensywniejszy w smaku od świeżych gałązek.
  • Papryka mielona ostra i słodka, imbir – słodycz papryki podkreśli smak mięsa. Dodatek chili lub ostrej papryki to doskonały pomysł. Będzie mocno kontrastować z nieco mdłą w smaku wieprzowiną. Lekko cytrusowy i ostry imbir jest również doskonałym pomysłem na przyprawienie gulaszu.
  • Czarny pieprz – dodaj kilka ziarenek pieprzu (najlepiej kolorowego) podczas gotowania gulaszu. Świeżo mielony pieprz najlepiej wsypać, gdy gulasz jest już gotowy.
  • Papryka wędzona – intensywny wędzarniczy aromat najlepiej sprawdza się w gulaszach warzywnych i wołowych. Pamiętaj, żeby dodawać tę przyprawę bardzo ostrożnie, ponieważ użyta w nadmiarze zdominuje smak potrawy.
  • Jałowiec – wyśmienicie smakuje w gulaszu z dziczyzny. Owoce jałowca dodają daniu leśnego aromatu.

Wzmacniacze smaku najlepsze do gulaszu

Smak gulaszu wzmocni:
  • Czosnek – kilka ząbków świeżego czosnku lub czosnek granulowany sprawią, że gulasz będzie lekko pikantny. To niezastąpiony dodatek w przypadku, gdy potrawa jest mdła w smaku.
  • Sos sojowy – jasny lub ciemny (o grzybowym posmaku). Wzmacnia smak, podobnie jak maggi w płynie. Dosala potrawę, dlatego uważaj z dodatkiem soli.
  • Natka pietruszki – wspaniale odświeża. Ważne jest, aby dodać ją po ugotowaniu gulaszu lub dopiero na talerzu. Dzięki temu mięso zachowa jędrność i intensywny aromat.
  • Seler korzeniowy – dodany na początku gotowania, duży kawałek selera doskonale wzmocni smak mięsa i pozostałych warzyw. Po ugotowaniu gulaszu możesz go usunąć z potrawy.
  • Cukier – szczypta cukru dodana pod koniec gotowania wydobędzie warzywne aromaty w gulaszu. Takie rozwiązanie jest dobre również w przypadku, gdy np. pomidory mocno zakwasiły potrawę. Zamiast cukru możesz użyć miodu, stewii lub ksylitolu.
  • Suszone grzyby – tego rodzaju dodatek jest wyśmienity do gulaszu wieprzowego i gulaszu z dziczyzny. Pieczarki będą doskonałym dodatkiem do gulaszu warzywnego.

Jeśli gulasz będą jadły również dzieci i nie chcesz używać czosnku ani ostrej papryki, dodaj liście świeżego lub suszonego lubczyku lub łagodny w smaku czosnek niedźwiedzi.