Jukka, inaczej yuca albo maniok to roślina, która ma jadalną bulwę i liście, jednak dopiero po obróbce termicznej. Obie części warzywa na surowo są trujące. Jukka poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Maniok można gotować, dusić i smażyć. Przygotowuje się go podobnie jak ziemniaki. Jukka ma mączny, dosyć mdły smak.

Jak przygotować jukkę?

Skóra jukki jest bardzo twarda. Najłatwiej będzie ją obrać, krojąc bulwę na pół. Następnie połówkę bulwy trzeba postawić na desce do krojenia lub blacie. Skórę należy obciosać nożem, w taki sposób, jakbyśmy strugali ołówek, końcówki manioku obciąć. Dużą jukkę można pokroić na kilkucentymetrowe części, a następnie w słupki. W ten sposób można podawać warzywo np. z dipami - oczywiście po ugotowaniu. W bulwie znajdują się łykowate włókna, które z łatwością można usunąć po ugotowaniu jukki.

Do jakich potraw pasuje jukka?

Jukka bardzo dobrze smakuje z różnego rodzaju sosami. Jeśli chcemy przyrządzić zupę, bulwa przyjmie jej smak. To warzywo gotuje się około 30 minut. Przed usmażeniem jukki należy ją wstępnie obgotować w osolonej wodzie. Wystarczy na to 20 minut. Smażony maniok można podać z sosem, np. pomidorowym lub z majonezem wymieszanym z keczupem. Z jukki można przygotować placki, w taki sam sposób jak placki ziemniaczane. Z tego warzywa robi się również puree i smaży kotleciki. Liście manioku należy natomiast udusić lub ugotować. Są podawane z warzywami lub z mięsem.
Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, zwane również szałwią hiszpańską, to niskokaloryczny i pożywny dodatek do wielu potraw. Przed zjedzeniem należy je namoczyć, gdyż wówczas mają galaretowatą konsystencję. Nasiona chia same w sobie nie mają smaku, przyjmują go od płynu, w którym się je moczy. Można dodawać je do deserów, sałatek, dressingów oraz do marynaty mięsnej. Wysoką zawartość wartości odżywczych szałwii hiszpańskiej docenią amatorzy zdrowego odchudzania, wegetarianie i sportowcy.

Łopian

Łopian

Łopian, nazywany potocznie rzepem lub łopuchem, to roślina mająca duże sercowate liście w kształcie rozety. Jest popularna w Polsce. Ma słodkogorzkawy smak. Nadaje się zarówno do gotowania, smażenia, duszenia, jak i marynowania. Łopian jest świetnym dodatkiem do zup i zapiekanek. Roślina ma szerokie zastosowanie lecznicze – leczy łupież, świąd skórny, ma działanie antybakteryjne, moczopędne i grzybobójcze.

Liść laurowy

Liść laurowy

Liść laurowy pochodzący z rejonu śródziemnomorskiego jest jedną z najpopularniejszych przypraw w świecie kulinarnym. Posiada charakterystyczny gorzkawy smak i korzenny zapach. Liść laurowy jest aromatycznym ziołem wykorzystywanym do wzbogacenia smaku mięs, marynat oraz zup, m.in. ogórkowej, kapuśniaku, czerwonego barszczu. Przyprawia się nim bigosy oraz gulasze. Najczęściej suszone liście laurowe dodaje się do potraw w całości, choć zastosowanie ma również wyciąg z liści oraz liście mielone.

Lubczyk

Lubczyk

Lubczyk to przyprawa, którą aromatyzuje się mięsa, sałatki, ciasta, a nawet alkohole. Ma ostry, intensywny zapach przypominający mięsny ekstrakt drożdżowy, inaczej kostki Maggi. W smaku lubczyk jest lekko gorzki i korzenny. Ze względu na dużą aromatyczność używa się go oszczędnie. Lubczyk stosowany jest również leczniczo jako środek wykrztuśny, regulujący układ pokarmowy, poprawiający pracę nerek oraz działający moczopędnie.

Oregano

Oregano

Oregano, czyli lebiodka pospolita, to wieloletnia roślina zielona. Rośnie w Europie, Azji i Afryce. Uschnięte i pokruszone liście oregano stanowią doskonałą przyprawę o intensywnym aromacie i lekko gorzkim smaku. Lebiodkę można dodawać do sosów jogurtowych, sałatek, dań mącznych, mięsa, jaj, ryb oraz zup. Pizza, kanapki z łososiem, pomidory z mozzarellą, gulasz wieprzowy, ser pleśniowy, leczo, spaghetti, kurczak pieczony, a także grillowane kiełbasy i warzywa najlepiej smakują właśnie z dodatkiem oregano.

Koper

Koper

Koper jest łatwą w uprawie, popularną w kuchniach całego świata przyprawą do sałatek i aromatyczną bazą zupy koperkowej z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Liście oraz pędy koperku z baldachimami dodaje się do faszerowanych jajek, twarogów, owoców morza, potraw rybnych, sosów do kasz, masła ziołowego. Koper jest niezbędny do robienia kiszonek – wkłada się go do słoików z ogórkami i papryką oraz posypuje nim kiszoną kapustę i surówki. W kuchni przydaje się zarówno koper suszony, jak i świeży.

Kolendra

Kolendra

Kolendra jest zieloną rośliną jednoroczną. Jej ususzone i sproszkowane liście są wykorzystywane do produkcji olejków eterycznych, a także jako herbata oraz przyprawa do dań. Ziele ma właściwości moczopędne, rozkurczowe oraz wspomagające trawienie. Ususzoną kolendrę można zalać wrzątkiem, zaparzyć i wypić lub dodać do mięs, sałatek, past, zapiekanek a nawet słodkich wypieków. Ziele doskonale komponuje się z wieprzowiną, wołowiną, drobiem, pomidorami, serami, ryżem i piernikiem. Przyprawa sprawdzi się w każdej kuchni.

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Jukka