Czym jest oregano
Oficjalna nazwa oregano to lebiodka pospolita, ale nazywa się je również dzikim majerankiem. Jest to gatunek wieloletniej rośliny zielonej, która rośnie na południu Europy, a także w Afryce i Azji. Oregano jest bardzo aromatyczne i ma lekko gorzkawy posmak, dzięki czemu świetnie nadaje się do przyprawiania potraw. Ususzone i rozdrobnione liście rośliny są jednym ze składników ziół prowansalskich oraz oliw smakowych. Lebiodka ma również szerokie zastosowanie w medycynie, na przykład przy wytwarzaniu olejków eterycznych i leczniczych nalewek. Oregano słynie z właściwości antyzapalnych, przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych, a także przeciwbólowych. Ponadto ziele zapobiega rozwojowi cukrzycy, ułatwia trawienie, łagodzi zmiany skórne, pomaga zwalczyć kaszel i uspokaja. Olejek lub nalewkę z oregano można przyjmować doustnie bądź zewnętrznie (poprzez okłady i nacieranie ciała).
Przyprawa oregano – idealna do wielu dań
Oregano to przyprawa, która dobrze komponuje się z różnego typu daniami. Można dodawać jej do sałatek, surówek, mięs, ryb, kanapek, produktów mącznych, sosów, wędlin, serów, zapiekanek, farszów, gulaszów, surowych i grillowanych warzyw oraz jaj. Jeśli szczyptę dzikiego majeranku wsypie się do przetworów, na przykład ogórków konserwowych lub marynowanych grzybów, będą one bardziej aromatyczne. W kuchni można również używać świeżych listków lebiodki. Idealnie komponują się z sałatką grecką bądź caprese. Listki stanowią również dobrą dekorację dań. Wystarczy rozłożyć je na talerzu, a na wierzchu poukładać wędliny, sery, pikle, warzywa, galarety, pieczenie lub pieczywo. Inne przyprawy, na przykład tymianek, pietruszka, czosnek i bazylia doskonale smakują w połączeniu z oregano.
Sposób na sos, kurczaka oraz pizzę z oregano
Oregano to nieodłączny składnik takich potraw, jak sos pomidorowy, kurczak w ziołach oraz pizza. To pierwsze danie przygotowuje się ze świeżych warzyw lub tych z puszki. Pomidory należy obrać, pokroić i dusić na patelni wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie całość należy przyprawić mielonym chilli, pieprzem ziołowym, solą himalajską oraz posiekanymi świeżymi listkami bazylii oraz oregano. Marynowany kurczak w ziołach doskonale sprawdzi się na obiad. Mięso należy oczyścić, pokroić w plastry, a następnie natrzeć solą, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pieprzem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, curry i czosnkiem granulowanym. Kurczaka pozostawia się w marynacie na kilka godzin, po czym piecze w piekarniku. Pizza z oregano jest wyjątkowo aromatyczna. Wystarczy do surowego ciasta dodać oregano i inne ulubione przyprawy. Całość piecze się z dodatkiem dowolnych składników.