Skoro ludy Meksyku i Gwatemali doceniały ich smak i walory prozdrowotne już w czasach przedkolumbijskich to zdecydowanie warto się im przyjrzeć z bliska.
Wartości odżywcze nasion chia
Wymieniając na szybko wszystkie wartości odżywcze, które znajdziemy w szałwii argentyńskiej musimy wspomnieć o pełnowartościowym białku, wapniu, magnezie oraz potasie. Analiza dobroczynnych minerałów, które znajdziemy w tych nasionkach wykazuje także spory potencjał fosforu, żelaza oraz cynku. Szałwia argentyńska to nieodzowny element diety wegańskiej oraz wegetariańskiej. Dostarcza ludzkiemu organizmowi pokładów energii na sporą część dnia. Sycą i nawadniają. Nie bez powodu nasiona te nazywa się pokarmem dla sportowców, zwłaszcza dla biegaczy. Wartością dodaną są witamy i przeciwutleniacze, które dostarczane są nam w każdym skonsumowanym nasionku.
Zdjęcie: Fotolia
Drogocenny dodatek do potraw
Najbardziej znaną formą szałwii argentyńskiej są nasiona. Kupowane w saszetkach lub na wagę (cena w sklepach internetowych waha się od 30 do 60 zł) mogą posłużyć za zdrowy dodatek do wielu dań. Niezastąpione jako posypka do zup czy sałatek (np. zamiast kiełków), równie dobrze smakują na śniadanie czy popołudniową przekąskę. W wielu kawiarniach kawa lub inny deser posypywany jest właśnie szałwią argentyńską. Nikogo nie przeraża ich lekko ziemisty czy czasami gorzkawy posmak. W sklepach z żywnością organiczną dostaniemy również olej z nasion chia, który uzupełnia niedobory kwasów omega-3. Używając tego dodatku pamiętajmy jednak by spożywać go tylko na zimno, nie nadaje się do smażenia i podczas obróbki termicznej traci swoje właściwości.
Od 2009 roku jest to produkt spożywczy zatwierdzony przez Unię Europejską.
Jeżeli chcecie polepszyć swoją kondycję fizyczną lub ogólne zdrowe rodziny zainwestujcie w nasiona chia i sprawdźcie na własnej skórze jak dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie.
Wartości odżywcze nasion chia
Wymieniając na szybko wszystkie wartości odżywcze, które znajdziemy w szałwii argentyńskiej musimy wspomnieć o pełnowartościowym białku, wapniu, magnezie oraz potasie. Analiza dobroczynnych minerałów, które znajdziemy w tych nasionkach wykazuje także spory potencjał fosforu, żelaza oraz cynku. Szałwia argentyńska to nieodzowny element diety wegańskiej oraz wegetariańskiej. Dostarcza ludzkiemu organizmowi pokładów energii na sporą część dnia. Sycą i nawadniają. Nie bez powodu nasiona te nazywa się pokarmem dla sportowców, zwłaszcza dla biegaczy. Wartością dodaną są witamy i przeciwutleniacze, które dostarczane są nam w każdym skonsumowanym nasionku.
Zdjęcie: Fotolia
Drogocenny dodatek do potraw
Najbardziej znaną formą szałwii argentyńskiej są nasiona. Kupowane w saszetkach lub na wagę (cena w sklepach internetowych waha się od 30 do 60 zł) mogą posłużyć za zdrowy dodatek do wielu dań. Niezastąpione jako posypka do zup czy sałatek (np. zamiast kiełków), równie dobrze smakują na śniadanie czy popołudniową przekąskę. W wielu kawiarniach kawa lub inny deser posypywany jest właśnie szałwią argentyńską. Nikogo nie przeraża ich lekko ziemisty czy czasami gorzkawy posmak. W sklepach z żywnością organiczną dostaniemy również olej z nasion chia, który uzupełnia niedobory kwasów omega-3. Używając tego dodatku pamiętajmy jednak by spożywać go tylko na zimno, nie nadaje się do smażenia i podczas obróbki termicznej traci swoje właściwości.
Od 2009 roku jest to produkt spożywczy zatwierdzony przez Unię Europejską.
Jeżeli chcecie polepszyć swoją kondycję fizyczną lub ogólne zdrowe rodziny zainwestujcie w nasiona chia i sprawdźcie na własnej skórze jak dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie.
Nina W.
ajrinwu
ja widziałam je na sprzedaż na walentynki ale wyglądały inaczej jak na zdjęciu miały ciemniejsza barwę i mniejsze ziarenka.....
msewka