Nasiona chia, zwane również szałwią hiszpańską, to doskonały dodatek do wielu potraw. Można jeść je wraz ze śniadaniem, obiadem i kolacją, zabierać do pracy, a także przygotowywać z nich wykwintne desery. Ich największym atutem są właściwości zdrowotne.

Właściwości szałwii hiszpańskiej

Spożywanie nasion chia ma zbawienny wpływ na zdrowie, co zostało potwierdzone badaniami naukowymi. Swoje właściwości lecznicze szałwia hiszpańska zawdzięcza dużej zawartości kwasów omega-3 (kwas alfa-linolenowy), wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i białka. Włączenie jej do codziennej diety poprawia pamięć i koncentrację, łagodzi objawy depresji oraz jest elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. Z racji tego, że nasiona chia zawierają dużą ilość białka, są one polecane wegetarianom i sportowcom.

Dieta a nasiona chia

Zdrowotne właściwości nasion chia, docenią także osoby przebywające na diecie. Dzięki szałwii hiszpańskiej szybko napełnią swój żołądek, dostarczą organizmowi wartości odżywczych oraz, co najważniejsze, zniwelują poczucie głodu na wiele godzin.

Potrawy z szałwią hiszpańską

Szałwię hiszpańską można z powodzeniem stosować jako zamiennik jajka do wypieków, do zagęszczania zup i sosów, do dressingu oraz jako panierki do mięs i serów. Nasiona chia najczęściej wykorzystywane są przy przygotowywaniu deserów. Jednym z popularniejszych słodkich posiłków z szałwią hiszpańską jest budyń chia z dodatkiem owoców: wiśni, jabłek, gruszek, porzeczek czy cytrusów. Dobrze sprawdzą się także babeczki jagodowe z chia, jagodowe smoothie oraz jogurt z nasionami chia.
Oregano

Oregano

Oregano, czyli lebiodka pospolita, to wieloletnia roślina zielona. Rośnie w Europie, Azji i Afryce. Uschnięte i pokruszone liście oregano stanowią doskonałą przyprawę o intensywnym aromacie i lekko gorzkim smaku. Lebiodkę można dodawać do sosów jogurtowych, sałatek, dań mącznych, mięsa, jaj, ryb oraz zup. Pizza, kanapki z łososiem, pomidory z mozzarellą, gulasz wieprzowy, ser pleśniowy, leczo, spaghetti, kurczak pieczony, a także grillowane kiełbasy i warzywa najlepiej smakują właśnie z dodatkiem oregano.

Łopian

Łopian

Łopian, nazywany potocznie rzepem lub łopuchem, to roślina mająca duże sercowate liście w kształcie rozety. Jest popularna w Polsce. Ma słodkogorzkawy smak. Nadaje się zarówno do gotowania, smażenia, duszenia, jak i marynowania. Łopian jest świetnym dodatkiem do zup i zapiekanek. Roślina ma szerokie zastosowanie lecznicze – leczy łupież, świąd skórny, ma działanie antybakteryjne, moczopędne i grzybobójcze.

Liść laurowy

Liść laurowy

Liść laurowy pochodzący z rejonu śródziemnomorskiego jest jedną z najpopularniejszych przypraw w świecie kulinarnym. Posiada charakterystyczny gorzkawy smak i korzenny zapach. Liść laurowy jest aromatycznym ziołem wykorzystywanym do wzbogacenia smaku mięs, marynat oraz zup, m.in. ogórkowej, kapuśniaku, czerwonego barszczu. Przyprawia się nim bigosy oraz gulasze. Najczęściej suszone liście laurowe dodaje się do potraw w całości, choć zastosowanie ma również wyciąg z liści oraz liście mielone.

Lubczyk

Lubczyk

Lubczyk to przyprawa, którą aromatyzuje się mięsa, sałatki, ciasta, a nawet alkohole. Ma ostry, intensywny zapach przypominający mięsny ekstrakt drożdżowy, inaczej kostki Maggi. W smaku lubczyk jest lekko gorzki i korzenny. Ze względu na dużą aromatyczność używa się go oszczędnie. Lubczyk stosowany jest również leczniczo jako środek wykrztuśny, regulujący układ pokarmowy, poprawiający pracę nerek oraz działający moczopędnie.

Koper

Koper

Koper jest łatwą w uprawie, popularną w kuchniach całego świata przyprawą do sałatek i aromatyczną bazą zupy koperkowej z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Liście oraz pędy koperku z baldachimami dodaje się do faszerowanych jajek, twarogów, owoców morza, potraw rybnych, sosów do kasz, masła ziołowego. Koper jest niezbędny do robienia kiszonek – wkłada się go do słoików z ogórkami i papryką oraz posypuje nim kiszoną kapustę i surówki. W kuchni przydaje się zarówno koper suszony, jak i świeży.

Kolendra

Kolendra

Kolendra jest zieloną rośliną jednoroczną. Jej ususzone i sproszkowane liście są wykorzystywane do produkcji olejków eterycznych, a także jako herbata oraz przyprawa do dań. Ziele ma właściwości moczopędne, rozkurczowe oraz wspomagające trawienie. Ususzoną kolendrę można zalać wrzątkiem, zaparzyć i wypić lub dodać do mięs, sałatek, past, zapiekanek a nawet słodkich wypieków. Ziele doskonale komponuje się z wieprzowiną, wołowiną, drobiem, pomidorami, serami, ryżem i piernikiem. Przyprawa sprawdzi się w każdej kuchni.

Znaleźliśmy 65 przepisów w kategorii Nasiona chia