Desery z kaszy jaglanej są coraz popularniejsze. Przyrządza się z niej m.in. serniki bądź szarlotki. Ziarna jaglane można wykorzystać do zrobienia ciasta rafaello. Wypieki z dodatkiem ugotowanej kaszy są sycące i wilgotne. Słodzi się je miodem, syropem klonowym lub ksylitolem. Ziarna mogą być także jednym z głównych składników na naleśniki. Budyń z kaszy jaglanej i mlekiem roślinnym to natomiast wegański zamiennik tego pysznego deseru.
Jaglanka na mleku

Jaglanka na mleku

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy kilkukrotnie opłukać wrzątkiem, aby nie była gorzka. Przed ugotowaniem można ją uprażyć na suchej patelni. Jaglankę na mleku można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to gotowanie kaszy na wodzie i dodanie mleka, kiedy już wchłonie wodę. Drugi sposób to gotowanie jaglanki na mleku od samego początku. Kaszę można przyrządzić z ulubionymi owocami i doprawić np. cynamonem lub wanilią.

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej to idealna propozycja dla dzieci i dorosłych - nasyci, dostarczy cennych składników odżywczych i zaspokoi ochotę na słodką przekąskę. Struktura ugotowanej i zmiksowanej kaszy sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach i deserach na zimno. Dzięki temu , bez obaw można zrobić z niej proste ciasto z kaszą jaglaną, deser truskawkowy, budyń, a nawet sernik. W menu wielu restauracji i kawiarni coraz częściej dostępne są desery na bazie zdrowszych produktów, w tym kaszy jaglanej. Warto pójść w ich ślady i na swój stół podać muffinki z kaszy jaglanej wzbogacone o sezonowe owoce i gorzką czekoladę lub jaglane brownie udekorowane bitą śmietaną, serkiem mascarpone i borówkami amerykańskimi!

Budyń jaglany

Budyń jaglany

Budyń jaglany to świetna przekąska i zdrowy deser. Przygotowuje się go z mleka, kaszy jaglanej, cukru lub miodu oraz owoców. Wszystkie składniki należy ugotować, a następnie pozostawić na pół godziny, by całość zgęstniała. Budyń jaglany z bananem jest sycący, natomiast deser z czekoladą dodaje energii. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jaglanka

Jaglanka

Pozyskiwana z prosa kasza nazywana jest potocznie jaglanką. Z jej udziałem przygotować można mnóstwo tradycyjnych i zupełnie niespotykanych dań. Drobne ziarna tej kaszy nadają się przecież do gotowania, duszenia (w bulionie), smażenia, a nawet zapiekania. Delikatny smak jaglanki urozmaica się najczęściej warzywami, owocami, mięsem, zielonymi ziołami i aromatyzującymi przyprawami. Zależnie od upodobań smakowych, pokusić się można o przygotowanie idealnej na początek dnia jaglanki na mleku lub jaglanki z owocami.

Placki z kaszy jaglanej

Placki z kaszy jaglanej

Kiedy zostanie nam z obiadu nieco kaszy jaglanej, warto wykorzystać ją do zrobienia placków- ulubione składniki, odrobina kreatywności i innowacyjny podwieczorek gotowy! Wśród takich przekąsek, dużą popularnością cieszą się placki z kaszy jaglanej i jabłka oraz oryginalne placuszki bananowe na bazie prosa. Przygotowane samodzielnie placki z kaszy, najlepiej zasmakują w towarzystwie owoców cytrusowych, kwaskowych konfitur lub rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.

Kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana z owocami to danie, które robi się na mleku lub na wodzie. Płucze się ją zimną wodą nad sitkiem i gotuje się na niewielkim ogniu na sypko. Do słodkiego śniadania, kolacji bądź obiadu idealnie pasują jabłka, banany, truskawki, jagody, maliny i śliwki. Owoców nie trzeba obierać, jedynie usunąć z nich pestki. Wystarczy rozgnieść je widelcem lub zmiksować blenderem na gładkie puree, dodać do odcedzonej kaszy jaglanej i przyprawić. Wspaniale smakuje również kasza jaglana z bakaliami.

Polecane przepisy do kategorii Kasza jaglana na słodko