
Kasza jaglana powstaje z łuskanych ziaren prosa, w procesie w którym pozbywa się twardych i nie trawionych przez człowieka łusek. Ziarna prosta wykorzystuje się w kuchni wielu kultur już od tysiącleci. Kasza jaglana jest ceniona za swój delikatny, słodki i orzechowy smak.
Kasza jaglana jest bardzo odżywcza i zdrowa. W składzie jaglanki znajdziemy: miedź, żelazo, witaminę B, magnez oraz fosfor. Kasza jaglana jest produktem uniwersalnym można z niej przygotować desery, ciasta, dania główne a także dietetyczne sałatki. Więcej informacji na temat wartości odżywczej kaszy jaglanej znajdziesz w tej poradzie >> Kasza jaglana wymaga gotowania. Istnieje kilka metod na ugotowanie kaszy jaglanej. Zobacz jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną na sypko.
Dziś prezentuje przepis na zdrowy deser z kaszy jaglanej z dodatkiem miodu oraz sosu z truskawek. Zapraszam do przygotowania deseru na podstawie mojego przepisu!
Składniki: (dla 4 osób)
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki mielonych migdałów bez skórki
- 10-15 mrożonych truskawek
- łyżka cukru pudru
- gorzka czekolada do dekoracji


Sposób przygotowania deseru z kaszy jaglanej:
Przed przystąpieniem do gotowania kaszy jaglanej należy ją wypłukać w zimnej wodzie.
1. Do wypłukanej kaszy jaglanej dodaj 2 szklanki zimnej wody, posól, mieszając gotuj na małym ogniu 12-15 minut. Dodaj masło, miód oraz migdały, dokładnie wymieszaj. Zdejmij kaszę z ognia, przykryj i odstaw na 20 minut.
2. Mrożone truskawki dokładnie zmiksuj. Dodaj cukier puder. Powstanie coś na kształt sorbetu - odstaw, aby truskawki zrobiły się bardziej płynne.
3. Płytkie naczynie (ja używam filiżanki) przelej przegotowana wodą, wtedy kasza ładnie wyjdzie z "foremki". Włóż kaszę do naczynia, delikatnie ubij i przełóż na talerz. Polej przygotowanymi truskawkami. Udekoruj czekoladą.

Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Kasza jaglana jest bardzo odżywcza i zdrowa. W składzie jaglanki znajdziemy: miedź, żelazo, witaminę B, magnez oraz fosfor. Kasza jaglana jest produktem uniwersalnym można z niej przygotować desery, ciasta, dania główne a także dietetyczne sałatki. Więcej informacji na temat wartości odżywczej kaszy jaglanej znajdziesz w tej poradzie >> Kasza jaglana wymaga gotowania. Istnieje kilka metod na ugotowanie kaszy jaglanej. Zobacz jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną na sypko.
Dziś prezentuje przepis na zdrowy deser z kaszy jaglanej z dodatkiem miodu oraz sosu z truskawek. Zapraszam do przygotowania deseru na podstawie mojego przepisu!
Składniki: (dla 4 osób)
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki mielonych migdałów bez skórki
- 10-15 mrożonych truskawek
- łyżka cukru pudru
- gorzka czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania deseru z kaszy jaglanej:
Przed przystąpieniem do gotowania kaszy jaglanej należy ją wypłukać w zimnej wodzie.
1. Do wypłukanej kaszy jaglanej dodaj 2 szklanki zimnej wody, posól, mieszając gotuj na małym ogniu 12-15 minut. Dodaj masło, miód oraz migdały, dokładnie wymieszaj. Zdejmij kaszę z ognia, przykryj i odstaw na 20 minut.
2. Mrożone truskawki dokładnie zmiksuj. Dodaj cukier puder. Powstanie coś na kształt sorbetu - odstaw, aby truskawki zrobiły się bardziej płynne.
3. Płytkie naczynie (ja używam filiżanki) przelej przegotowana wodą, wtedy kasza ładnie wyjdzie z "foremki". Włóż kaszę do naczynia, delikatnie ubij i przełóż na talerz. Polej przygotowanymi truskawkami. Udekoruj czekoladą.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek