Takie śniadania posmakują nie tylko dzieciom ale także dorosłym. W pierwszej części polecam kaszę jaglaną, która ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Osusza organizm od środka, zawiera krzemionkę i cały zestaw innych ważnych witamin.
- zapiekanka jaglana (Ugotowaną kaszę, należy wymieszać z twarogiem, dodać jajka i cukier trzcinowy do smaku. Można dodać także bakalie lub owoce. Taką zapiekankę zapieka się w piekarniku około 25 minut.)
- placki jaglane z dynią (Ugotowaną kaszę dokładnie zblendować, wymieszać z puree z dyni i jajkiem. Dodać odrobinę mąki kukurydzianej i pszennej oraz szczyptę cynamonu. Smażyć na patelni. Podać oprószone pudrem.)
- jaglane kluski (Kaszę przygotować tak jak ww. wymieszać z puree z dyni i jajkiem, dodać mąkę pszenną, tyle by ciasto miało gęstą konsystencję. Kłaść łyżeczką małe kluseczki na osolony wrzątek. Podawać z masłem i cynamonem.)
Jako baza do przygotowania kolorowego i zdrowego śniadania doskonale sprawdzą się też płatki owsiane.
2. Płatki owsiane - propozycje wykorzystania:
- owsianka owocowa (płatki owsiane ugotować na wodzie lub mleku, dodać bakalie lub owoce, dosłodzić miodem)
- placuszki (płatki zblendować na mąkę pszenną, dodać starte jabłko i jajko. Można dodać szczyptę cynamonu. Smażyć placuszki i oprószyć pudrem)
- granola (płatki owsiane miesza się z bakaliami i miodem, można dodać ulubione pestki, lekko przemieszać i wstawić na 20 minut do piekarnika)
Szklanka domowego soku lub koktail doskonale uzupełni śniadanie.
Smacznego!
Przeczytaj, jak ugotować kaszę jaglaną na sypko >>>
Nina W.
BĄBELEK85
Bardzo się cieszę :)