Gotowanie kaszy jaglanej
Od osób zaczynających przygodę z gotowaniem można usłyszeć opinię, że kasza jaglana nie jest smaczna, ze względu na zawartą w sobie gorycz. Sąd ten wynika często z nieumiejętności gotowania tego produktu. My podpowiadamy, jak zrobić to idealnie!
Czynność gotowania kaszy należy rozpocząć od umycia ziaren. Można to zrobić pod bieżącą wodą na drobnym sicie albo płukać kilka razy w naczyniu, następnie odsączając z niej wodę. Po skończonej czynności stawiamy garnek na blat kuchenki i gotujemy wodę. Jej Ilość zależy od tego, ile kaszy chcemy wykorzystać. Zasada jest prosta: na każdą szklankę kaszy przypadają 3 szklanki wrzątku!
Zdjęcie: Fotolia
Wodę w garnku lekko solimy i dodajemy do niej odrobinę tłuszczu (zapobiegnie to przywieraniu kaszy do garnka): 2 łyżki oleju roślinnego lub łyżkę masła klarowanego. Garnek przykrywamy przykrywką, a zawartość gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie odstawiamy na bok i zostawiamy pod przykryciem jeszcze kilka minut.
Kaszy nie mieszamy! Taka czynnością zniszczymy jej strukturę i zamiast sypkości otrzymamy nieestetycznie wyglądającą papkę!
Z czego powstaje kasza jaglana?
Lubiana i coraz częściej przyrządzana kasza jaglana wytwarzana jest z ziarniaków prosa, a powstaje z omłócenia i wyczyszczenia ich z twardej łuski. Jagły, czyli kasze jaglane, podobnie jak kasze pozyskiwane z innych zbóż, zawierają od 10 do 15 % białka. Obecnie w uprawach prosa przodują: Indie (Dekan), Chiny (Nizina Chińska) i Stany Zjednoczone.
Dlaczego warto sięgać po kaszę jaglaną?
Kasza jaglana poza ciekawym smakiem charakteryzuje się również licznymi składnikami korzystnie wpływającymi na zdrowie. Obfituje w witaminy z grupy B, witaminę E, lecytynę, żelazo, wapń, fosfor i krzem. Odznacza się wysokim poziomem białka i węglowodanów w złożonej postaci.
Ponieważ kasza jaglana nie zawiera glutenu, może być spożywana przez osoby uczulone na to białko. Dietetycy polecają ją także osobom uprawiającym sport i wszystkim chcącym zrzucić kilka kilogramów. Regularnie jadana kasza jaglana poprawi również wygląd włosów, skóry i paznokci, a także sprawność umysłu i pamięć!
Zdjęcie: Fotolia
Gdzie kupić kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to obecnie produkt dostępny we wszystkich sklepach spożywczych. W mniejszych miejscowościach należy szukać jej na półkach ze zdrową żywnością lub na lokalnych bazarach, gdzie sprzedawana jest bezpośrednio z worka.
Ponieważ hodowla prosa w naszym kraju staje się coraz popularniejsza, warto czytać etykiety i wybierać nasze rodzime jagła!
Jagła w kuchni
Wszechstronność kaszy jaglanej zaskakuje niejednego wyspecjalizowanego kucharza. Z jagieł przygotować można bowiem znakomite zupy, zapiekanki, potrawki jednogarnkowe, ale też suflety, budynie, ciasta i inne desery.
Kasza jaglana stanie się również ciekawym nadzieniem do ciasta francuskiego, krokietów, pierogów czy tart. Pysznie smakuje w połączeniu z różnymi gatunkami mięs, a także warzywami i owocami!
Wiecie już, jak ugotować kaszę jaglaną, a teraz poszukujecie ciekawych przepisów na ten produkt? Koniecznie sprawdźcie naszą recepturę na pyszne jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym. Danie to okaże się świetnym urozmaiceniem codziennego, przewidywalnego menu, ale sprawdzi się także podczas uroczystości rodzinnych czy przyjęć.
Koniecznie skosztujcie również znakomitych mielonych z kaszą jaglaną! Śmiało możecie je podawać do młodych ziemniaków i ulubionej surówki - pyszności!
Zdjęcia: Fotolia
Wiosna to idealny moment na zmianę nawyków żywieniowych i sięgnięcie po wartościowe produkty. Jednym z nich niewątpliwie jest opisywana przez nas kasza - korzystajcie więc z naszych przepisów na kaszę jaglaną i eksperymentujcie z klasycznymi recepturami!
Od osób zaczynających przygodę z gotowaniem można usłyszeć opinię, że kasza jaglana nie jest smaczna, ze względu na zawartą w sobie gorycz. Sąd ten wynika często z nieumiejętności gotowania tego produktu. My podpowiadamy, jak zrobić to idealnie!
Czynność gotowania kaszy należy rozpocząć od umycia ziaren. Można to zrobić pod bieżącą wodą na drobnym sicie albo płukać kilka razy w naczyniu, następnie odsączając z niej wodę. Po skończonej czynności stawiamy garnek na blat kuchenki i gotujemy wodę. Jej Ilość zależy od tego, ile kaszy chcemy wykorzystać. Zasada jest prosta: na każdą szklankę kaszy przypadają 3 szklanki wrzątku!
Zdjęcie: Fotolia
Wodę w garnku lekko solimy i dodajemy do niej odrobinę tłuszczu (zapobiegnie to przywieraniu kaszy do garnka): 2 łyżki oleju roślinnego lub łyżkę masła klarowanego. Garnek przykrywamy przykrywką, a zawartość gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie odstawiamy na bok i zostawiamy pod przykryciem jeszcze kilka minut.
Kaszy nie mieszamy! Taka czynnością zniszczymy jej strukturę i zamiast sypkości otrzymamy nieestetycznie wyglądającą papkę!
Z czego powstaje kasza jaglana?
Lubiana i coraz częściej przyrządzana kasza jaglana wytwarzana jest z ziarniaków prosa, a powstaje z omłócenia i wyczyszczenia ich z twardej łuski. Jagły, czyli kasze jaglane, podobnie jak kasze pozyskiwane z innych zbóż, zawierają od 10 do 15 % białka. Obecnie w uprawach prosa przodują: Indie (Dekan), Chiny (Nizina Chińska) i Stany Zjednoczone.
Dlaczego warto sięgać po kaszę jaglaną?
Kasza jaglana poza ciekawym smakiem charakteryzuje się również licznymi składnikami korzystnie wpływającymi na zdrowie. Obfituje w witaminy z grupy B, witaminę E, lecytynę, żelazo, wapń, fosfor i krzem. Odznacza się wysokim poziomem białka i węglowodanów w złożonej postaci.
Ponieważ kasza jaglana nie zawiera glutenu, może być spożywana przez osoby uczulone na to białko. Dietetycy polecają ją także osobom uprawiającym sport i wszystkim chcącym zrzucić kilka kilogramów. Regularnie jadana kasza jaglana poprawi również wygląd włosów, skóry i paznokci, a także sprawność umysłu i pamięć!
Zdjęcie: Fotolia
Gdzie kupić kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to obecnie produkt dostępny we wszystkich sklepach spożywczych. W mniejszych miejscowościach należy szukać jej na półkach ze zdrową żywnością lub na lokalnych bazarach, gdzie sprzedawana jest bezpośrednio z worka.
Ponieważ hodowla prosa w naszym kraju staje się coraz popularniejsza, warto czytać etykiety i wybierać nasze rodzime jagła!
Jagła w kuchni
Wszechstronność kaszy jaglanej zaskakuje niejednego wyspecjalizowanego kucharza. Z jagieł przygotować można bowiem znakomite zupy, zapiekanki, potrawki jednogarnkowe, ale też suflety, budynie, ciasta i inne desery.
Kasza jaglana stanie się również ciekawym nadzieniem do ciasta francuskiego, krokietów, pierogów czy tart. Pysznie smakuje w połączeniu z różnymi gatunkami mięs, a także warzywami i owocami!
Wiecie już, jak ugotować kaszę jaglaną, a teraz poszukujecie ciekawych przepisów na ten produkt? Koniecznie sprawdźcie naszą recepturę na pyszne jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym. Danie to okaże się świetnym urozmaiceniem codziennego, przewidywalnego menu, ale sprawdzi się także podczas uroczystości rodzinnych czy przyjęć.
Koniecznie skosztujcie również znakomitych mielonych z kaszą jaglaną! Śmiało możecie je podawać do młodych ziemniaków i ulubionej surówki - pyszności!
Zdjęcia: Fotolia
Wiosna to idealny moment na zmianę nawyków żywieniowych i sięgnięcie po wartościowe produkty. Jednym z nich niewątpliwie jest opisywana przez nas kasza - korzystajcie więc z naszych przepisów na kaszę jaglaną i eksperymentujcie z klasycznymi recepturami!
niezły kąsek
weronikaS
SylaUla