Trochę teorii
Kasza jaglana (jagły) powstała z łuskanego ziarna prosa. Jeżeli mowa o zawartości składników odżywczych w jaglance jest on zbliżony do kaszy jęczmiennej oraz innych zbóż. Wyjątkiem jest błonnik. Kasza jaglana zawiera go znacznie więcej niż inne, znane nam kasze. Nie zawiera glutenu, zatem spokojnie mogą ją jeść osoby, które są na diecie bezglutenowej. Kasza jaglana jest idealna także dla dzieci oraz osób, które są na lekkostrawnej diecie.
Kasza jaglana zyskała na popularności w latach 70. W naszym kraju jest rzadko stosowana, jednak powoli się to zmienia. Zamiast ziemniaków można do obiadu ugotować pyszną kaszę jaglaną. Jest zdrowa i smaczna. Jeżeli nadal Cię nie przekonuje zobacz, jakie właściwości ma jaglanka.
Właściwości kaszy jaglanej
Po pierwsze i co bardzo ważne, kasza jaglana nie ma właściwości uczulających. Alergicy mogą jeść ją do woli. Kaszę tę cechuje wysoka wartość energetyczna. Poza tym ma również właściwości ocieplające. Kiedy mamy osłabiony lub wychłodzony organizm porcja kaszy jaglanej dobrze nam zrobi. Jaglanka jest zasadotwórcza. Co to oznacza? Powinny ją spożywać osoby, które cierpią z powodu nadkwasoty żołądka oraz zgagi. Szybko potrafi przynieść ulgę w tych dolegliwościach. Kasza jaglana jest także pomocna w trakcie różnych infekcji, uciążliwego kaszlu lub kataru. Dlaczego? Pomaga usunąć śluz z organizmu. Kasza jaglana jest bardzo odżywcza, dlatego skutecznie wzmacnia nasz organizm, gdy jesteśmy słabi i chorzy.
Zdjęcie: Fotolia
Zawarta w jaglance krzemionka poprawia naszą skórę, włosy i paznokcie. Krzem ma także jeszcze jedną ważną właściwość: zapobiega odwapnieniu kości. Kasza jaglana bogata jest w witaminę E i lecytyny. Dzięki temu pomaga nam się skoncentrować i polepsza pamięć. Jeżeli zatem uczysz się pilnie do egzaminów, jedz koniecznie dużo kaszy jaglanej, zamiast na przykład kupować jakieś suplementy diety. Na pewno, kiedy zjesz jaglankę, poczujesz się lepiej. Ważne jest również to, że kasza jaglana reguluje poziom cholesterolu we krwi. Osoby, które mają z nim problem, powinny dołączyć do swojego codziennego jadłospisu kaszę jaglaną.
Jaglanka oczyszcza nasz organizm z toksyn oraz wspomaga pracę jelita grubego. Bogata jest w minerały takie jak: żelazo, wapń czy fosfor i krzem. Kasza jaglana jest pomocna w różnego rodzaju chorobach przewlekłych, zapobiega powstawaniu nowotworów.
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Niektórzy twierdzą, że jaglanka jest gorzka w smaku i dlatego nie chcą jej jeść. Dobrze przygotowana jaglanka jest smaczna. Można pozbyć się jej gorzkiego smaku, stosując parę trików kulinarnych. Aby zyskała delikatniejszy smak wystarczy ugotować ją w wodzie, która wymieszana jest w połowie z mlekiem. Jak jeszcze możesz pozbyć się gorzkawego smaku kaszy? Wystarczy odmierzyć tyle kaszy, ile chcemy ugotować. Następnie należy zalać ją wodą i odstawić na godzinę. Potem tę wodę trzeba odlać, kaszę jeszcze raz przepłukać, i wrzucić do garnka ze świeżą wodą. Pamiętajmy o proporcji: 2 szklanki wody i 1 szklanka kaszy. W ten sposób przyrządzona jaglanka nie jest wcale gorzka.
Zdjęcie: Fotolia
Można ją podawać na słodko z owocami, albo wytrawnie z warzywami, sporządza się też z niej kleiki. Możliwości jest naprawdę wiele, a wszystko zależy od naszych gustów smakowych. Kasza jaglana świetne smakuje z prażonymi jabłkami czy dżemem truskawkowym.
Dowiedz się, co możesz przyrządzić z kaszy jaglanej. Zainspiruj się naszymi przepisami!
Kasza jaglana z mascarpone i jagodami to pomysł Igraszek Losu. Tę pyszną kaszę jaglaną można podać na leniwe, weekendowe śniadanie lub jako świetny, bardzo zdrowy deser.
Mniam1 przygotowała bakłażana faszerowanego kaszą jaglaną. Smakuje wspaniale... place lizać!
Kaszę jaglaną z kurczakiem i warzywami poleca Koper. Pyszna jaglanka z cebulką, świeżą papryką, serem feta i kurczakiem - naprawdę wyśmienite danie!
MysiaZuzia przygotowała dla Was zupę z kaszy jaglanej. Znakomita dla dzieci, danie to pomaga w trawieniu. Wypróbujcie!
Kasza jaglana (jagły) powstała z łuskanego ziarna prosa. Jeżeli mowa o zawartości składników odżywczych w jaglance jest on zbliżony do kaszy jęczmiennej oraz innych zbóż. Wyjątkiem jest błonnik. Kasza jaglana zawiera go znacznie więcej niż inne, znane nam kasze. Nie zawiera glutenu, zatem spokojnie mogą ją jeść osoby, które są na diecie bezglutenowej. Kasza jaglana jest idealna także dla dzieci oraz osób, które są na lekkostrawnej diecie.
Kasza jaglana zyskała na popularności w latach 70. W naszym kraju jest rzadko stosowana, jednak powoli się to zmienia. Zamiast ziemniaków można do obiadu ugotować pyszną kaszę jaglaną. Jest zdrowa i smaczna. Jeżeli nadal Cię nie przekonuje zobacz, jakie właściwości ma jaglanka.
Właściwości kaszy jaglanej
Po pierwsze i co bardzo ważne, kasza jaglana nie ma właściwości uczulających. Alergicy mogą jeść ją do woli. Kaszę tę cechuje wysoka wartość energetyczna. Poza tym ma również właściwości ocieplające. Kiedy mamy osłabiony lub wychłodzony organizm porcja kaszy jaglanej dobrze nam zrobi. Jaglanka jest zasadotwórcza. Co to oznacza? Powinny ją spożywać osoby, które cierpią z powodu nadkwasoty żołądka oraz zgagi. Szybko potrafi przynieść ulgę w tych dolegliwościach. Kasza jaglana jest także pomocna w trakcie różnych infekcji, uciążliwego kaszlu lub kataru. Dlaczego? Pomaga usunąć śluz z organizmu. Kasza jaglana jest bardzo odżywcza, dlatego skutecznie wzmacnia nasz organizm, gdy jesteśmy słabi i chorzy.
Zdjęcie: Fotolia
Zawarta w jaglance krzemionka poprawia naszą skórę, włosy i paznokcie. Krzem ma także jeszcze jedną ważną właściwość: zapobiega odwapnieniu kości. Kasza jaglana bogata jest w witaminę E i lecytyny. Dzięki temu pomaga nam się skoncentrować i polepsza pamięć. Jeżeli zatem uczysz się pilnie do egzaminów, jedz koniecznie dużo kaszy jaglanej, zamiast na przykład kupować jakieś suplementy diety. Na pewno, kiedy zjesz jaglankę, poczujesz się lepiej. Ważne jest również to, że kasza jaglana reguluje poziom cholesterolu we krwi. Osoby, które mają z nim problem, powinny dołączyć do swojego codziennego jadłospisu kaszę jaglaną.
Jaglanka oczyszcza nasz organizm z toksyn oraz wspomaga pracę jelita grubego. Bogata jest w minerały takie jak: żelazo, wapń czy fosfor i krzem. Kasza jaglana jest pomocna w różnego rodzaju chorobach przewlekłych, zapobiega powstawaniu nowotworów.
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Niektórzy twierdzą, że jaglanka jest gorzka w smaku i dlatego nie chcą jej jeść. Dobrze przygotowana jaglanka jest smaczna. Można pozbyć się jej gorzkiego smaku, stosując parę trików kulinarnych. Aby zyskała delikatniejszy smak wystarczy ugotować ją w wodzie, która wymieszana jest w połowie z mlekiem. Jak jeszcze możesz pozbyć się gorzkawego smaku kaszy? Wystarczy odmierzyć tyle kaszy, ile chcemy ugotować. Następnie należy zalać ją wodą i odstawić na godzinę. Potem tę wodę trzeba odlać, kaszę jeszcze raz przepłukać, i wrzucić do garnka ze świeżą wodą. Pamiętajmy o proporcji: 2 szklanki wody i 1 szklanka kaszy. W ten sposób przyrządzona jaglanka nie jest wcale gorzka.
Zdjęcie: Fotolia
Można ją podawać na słodko z owocami, albo wytrawnie z warzywami, sporządza się też z niej kleiki. Możliwości jest naprawdę wiele, a wszystko zależy od naszych gustów smakowych. Kasza jaglana świetne smakuje z prażonymi jabłkami czy dżemem truskawkowym.
Dowiedz się, co możesz przyrządzić z kaszy jaglanej. Zainspiruj się naszymi przepisami!
Kasza jaglana z mascarpone i jagodami to pomysł Igraszek Losu. Tę pyszną kaszę jaglaną można podać na leniwe, weekendowe śniadanie lub jako świetny, bardzo zdrowy deser.
Mniam1 przygotowała bakłażana faszerowanego kaszą jaglaną. Smakuje wspaniale... place lizać!
Kaszę jaglaną z kurczakiem i warzywami poleca Koper. Pyszna jaglanka z cebulką, świeżą papryką, serem feta i kurczakiem - naprawdę wyśmienite danie!
MysiaZuzia przygotowała dla Was zupę z kaszy jaglanej. Znakomita dla dzieci, danie to pomaga w trawieniu. Wypróbujcie!
Blendi
LauraLaura
karola25
Megi-