Tempura jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej. Przygotowuje się ją z krewetek, ryb, małży, kalmarów, a także z grzybów lub warzyw, które obtacza się w cienkim i chrupiącym cieście. Wykonanie tempury nie jest czynnością trudną, ale warto trzymać się kilku kluczowych zasad. Woda wykorzystywana do przyrządzenia potrawy powinna być bardzo zimna, niemal lodowata. Konsystencja ciasta ma być gęstsza od tradycyjnego ciasta naleśnikowego. Do krewetek w tempurze należy zastosować proporcje: 100 gramów mąki na 70 mililitrów wody. W przygotowaniu tempury używa się również oleju roślinnego podgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Potrawę smaży się na głębokim, rozgrzanym oleju, a po usmażeniu odsącza się ją z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krewetki w tempurze – jak je zrobić?
Do przygotowania krewetek w tempurze wykorzystuje się: krewetki królewskie, mąkę pszenną, jaja, sól, pieprz i sok z cytryny. Pierwszą czynnością jest wykonanie tempury. Najlepiej wykorzystać wodę gazowaną, dzięki której ciasto stanie się odpowiednio puszyste. Do wody dodaje się mąkę i jaja. Całość należy starannie wymieszać, aby ciasto było pozbawione grudek. Naczynie z tempurą umieszcza się w misce z lodem – niska temperatura zapewnia delikatność i chrupkość ciasta. Krewetki należy oprószyć solą i pieprzem, a następnie skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Owoce morza zanurza się w tempurze i smaży na rozgrzanym oleju, np. słonecznikowym lub oliwie z oliwek przez około 4 minuty. W niektórych przepisach zamiast krewetek królewskich wykorzystywane są tygrysie, a zamiennikiem mąki pszennej jest kukurydziana. Ponadto, zastępstwem wody gazowanej w przygotowaniu tempury może być piwo, gdyż alkohol zmniejsza wchłanianie oleju w trakcie smażenia potrawy.
Z czym serwować krewetki w tempurze?
Krewetki w tempurze doskonale smakują zanurzane w sosie sojowym lub majonezowym, który przyrządzi się z: majonezu, soli, pieprzu i ząbku czosnku. Można je nadziewać na patyczki i maczać w ulubionym dipie. Dodatkiem do krewetek mogą być warzywa, np. cukinia, bakłażan oraz marchew przygotowane również w tempurze. Propozycją podania krewetek w tempurze jako przystawki dla gości, jest ułożenie potrawy na eleganckiej tacy lub talerzu wyłożonym pokarbowanymi liśćmi sałaty.
Krewetki w tempurze – jak je zrobić?
Do przygotowania krewetek w tempurze wykorzystuje się: krewetki królewskie, mąkę pszenną, jaja, sól, pieprz i sok z cytryny. Pierwszą czynnością jest wykonanie tempury. Najlepiej wykorzystać wodę gazowaną, dzięki której ciasto stanie się odpowiednio puszyste. Do wody dodaje się mąkę i jaja. Całość należy starannie wymieszać, aby ciasto było pozbawione grudek. Naczynie z tempurą umieszcza się w misce z lodem – niska temperatura zapewnia delikatność i chrupkość ciasta. Krewetki należy oprószyć solą i pieprzem, a następnie skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Owoce morza zanurza się w tempurze i smaży na rozgrzanym oleju, np. słonecznikowym lub oliwie z oliwek przez około 4 minuty. W niektórych przepisach zamiast krewetek królewskich wykorzystywane są tygrysie, a zamiennikiem mąki pszennej jest kukurydziana. Ponadto, zastępstwem wody gazowanej w przygotowaniu tempury może być piwo, gdyż alkohol zmniejsza wchłanianie oleju w trakcie smażenia potrawy.
Z czym serwować krewetki w tempurze?
Krewetki w tempurze doskonale smakują zanurzane w sosie sojowym lub majonezowym, który przyrządzi się z: majonezu, soli, pieprzu i ząbku czosnku. Można je nadziewać na patyczki i maczać w ulubionym dipie. Dodatkiem do krewetek mogą być warzywa, np. cukinia, bakłażan oraz marchew przygotowane również w tempurze. Propozycją podania krewetek w tempurze jako przystawki dla gości, jest ułożenie potrawy na eleganckiej tacy lub talerzu wyłożonym pokarbowanymi liśćmi sałaty.
Polecane przepisy do kategorii Krewetki w tempurze
Sortuj wg: