Sposób przygotowania:
Tygrysie krewetki w tempurze na plackach
Ziemniaki umyć, obrać , zastrzec na tarce lub w robocie kuchennym. Odcisnąć soki, dodać mąkę, jajko , sól i pieprz. Wymieszać, smażyć niewielkie placki za złoty kolor. Krewetki umyć , oczyścić z łusek i przewodu pokarmowego, ogonki zostawić. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, posypać solą , pieprzem, dodać jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszać. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować tempurę. Bardzo zimną wodę wymieszać z mąką i jajkiem. Ciasto ma być rzadsze niż te na naleśniki, ponieważ po usmażeniu musi być cienkie i kruche. rozgrzać tłuszcz. Krewetki obtaczać w tempurze i piec na złoty kolor w temp 170 stopni. Następnie układać na placku. Podawać z sosem czosnkowym: jogurt naturalny wymieszany z czosnkiem , odrobiną soli i pieprzu. Smacznego:)