Sposób przygotowania:
Krewetki w tempurze.
Zaczynamy od przygotowania tempury, tak naprawdę to od ciasta zależy smak potrawy. Do 300 ml gazowanej wody ( koniecznie gazowanej tak aby tempura była puszysta) wsypujemy 200 gram mąki pszennej i jedno jajko, wszystko mieszamy bardzo dokładnie aby nie było gródek. Naczynie w którym znajduje się wyrobiona tempura wkładamy do miski z lodem ( zimna tempura spowoduje że ciasto będzie chrupiące i delikatne ). Krewetki posypujemy solą, pieprzem skrapiamy cytryną i zanurzamy w tempurze, kolejno wrzucamy na rozgrzany olej wszystko smażymy 3-4 minuty tak aby się zarumieniło. Po usmażeniu wykładamy na papier aby obciekło z tłuszczu i szybko konsumujemy zanurzając w sosie sojowym. Dobrym pomysłem jest również zrobienie fajnego sosu na bazie majonezu, krótki przepis : 1/2 szklanki majonezu, sól, pieprz do smaku, ząbek czosnku. Smacznego.
xenia956
paulisia_elk
zewa
paulisia_elk
Ja mam artykuł z gazety i tam tempura jest jedna ze zwykłej mąki z sezamem, jedna z ryżowej a jeszcze jedna z piwa i mąki tortowej , a o kukurydzianej w życiu nie słyszałam a oglądałam milion przepisów na tempurę( nie polskich) i większość jest ze zwykłą mąką... także to chyba różne mówią
KRISTOFE
Taco