KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Krewetki w tempurze.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne krewetki, zrób na wszystkich wrażenie.

Krewetki w tempurze. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krewetki w tempurze.

 

  • 6 sztuk krewetek królewskich,
  • 200 gram mąki,
  • 1 sztuka jajka,
  • połowa pora,
  • sos sojowy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • połowa cytryny,

 

Sposób przygotowania:

Krewetki w tempurze.
Zaczynamy od przygotowania tempury, tak naprawdę to od ciasta zależy smak potrawy. Do 300 ml gazowanej wody ( koniecznie gazowanej tak aby tempura była puszysta) wsypujemy 200 gram mąki pszennej i jedno jajko, wszystko mieszamy bardzo dokładnie aby nie było gródek. Naczynie w którym znajduje się wyrobiona tempura wkładamy do miski z lodem ( zimna tempura spowoduje że ciasto będzie chrupiące i delikatne ). Krewetki posypujemy solą, pieprzem skrapiamy cytryną i zanurzamy w tempurze, kolejno wrzucamy na rozgrzany olej wszystko smażymy 3-4 minuty tak aby się zarumieniło. Po usmażeniu wykładamy na papier aby obciekło z tłuszczu i szybko konsumujemy zanurzając w sosie sojowym. Dobrym pomysłem jest również zrobienie fajnego sosu na bazie majonezu, krótki przepis : 1/2 szklanki majonezu, sól, pieprz do smaku, ząbek czosnku. Smacznego.
Krewetki w tempurze.
Etap 2