Sposób przygotowania:
Tempura po japońsku
Duże pole do popisu! Każdy robi trochę po swojemu.
Przyklady: kalafior/brokuł,marchewka,pietruszka ,natka,seler,dynia,ziemniak...Ja robię i lubię nori (wodorosty)
NAJWAŻNIEJSZA temperatura ciasta i tłuszczu!!! Tłuszcz 170 C.
Ciasto postawić miseczkę nad miseczką z lodem. Połaczyċ składniki tak aby pozostały dosyć duże grudki mąki aby tempura była lekka i chrupiąca nie opływajaca olejem (he)
Dobry pomysł z wodą gazowaną (tataj raczej niepopularną),inni dodaja odrobinę proszku do pieczenia...
Krewetkę osączyć dobrze z wody , wyjąć niebieską "żyłkę" z grzbietu i naciąć aby się nie zwijala
Zamiast sosu można "maczać" w soli. Czasami do tłuszczu dodaje się o. sezamowego -pyszne!
Przyklady: kalafior/brokuł,marchewka,pietruszka ,natka,seler,dynia,ziemniak...Ja robię i lubię nori (wodorosty)
NAJWAŻNIEJSZA temperatura ciasta i tłuszczu!!! Tłuszcz 170 C.
Ciasto postawić miseczkę nad miseczką z lodem. Połaczyċ składniki tak aby pozostały dosyć duże grudki mąki aby tempura była lekka i chrupiąca nie opływajaca olejem (he)
Dobry pomysł z wodą gazowaną (tataj raczej niepopularną),inni dodaja odrobinę proszku do pieczenia...
Krewetkę osączyć dobrze z wody , wyjąć niebieską "żyłkę" z grzbietu i naciąć aby się nie zwijala
Zamiast sosu można "maczać" w soli. Czasami do tłuszczu dodaje się o. sezamowego -pyszne!