dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Cukinia w cieście tempura

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Plasterki cukinii panierowane w cieście tempura. Prosta przekąska lub danie na kolacje czy też podiweczorek.

Cukinia w cieście tempura Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia w cieście tempura

 

Sposób przygotowania:

Cukinia w cieście tempura
Cukinie dokładnie płuczemy i osuszamy. Obieramy skórkę i usuwamy pestki. Kroimy w plasterki. Cukinie solimy. Odstawiamy na kilka minut aby odsączyć nadmiar soku. Jajko ubijamy z wodą. Następnie dodajemy mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Plasterki cukinii maczamy w cieście i smażmy z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone cukinie obsypujemy świeżą mieloną solą ziołową. Smacznego!
Cukinia w cieście tempura
Umytą cukinie obiaramy i usuwamy pestki.
Cukinia w cieście tempura
Jajko dokładnie ubijamy z dodatkiem zimnej wody.
Cukinia w cieście tempura
Do jajka dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Cukinia w cieście tempura
plasterki cukinii maczamy w cieście tempura.