Tempura jeszcze raz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Może byċ jarska .Temperatura decyduje o efekcie! Lekkie i chrupiące czy tłuste i lepkie

Tempura jeszcze raz

Składniki:

Tempura jeszcze raz

 

  • Do wyboru .Wszystko co chrupiace.
  • Marchew,kalafior/brokuł,cebula,grzyby,ziemniaki słodkie i zwykłe,dynia.
  • Można eksperymentowaćz: listkami i korzeniem pietruszki,pora,kabaczka.
  • Japończycy używają nori (płaty prasowanych wodorostów) shiso(odmiana bazylii) ,korzeń bambusa i lotusa
  • Krewetki-obrane,ponacinane aby się nie zwijały .Z krewetek należy wyjać te niebieskie "żyłki na grzbiecie,zostawić ogonek
  • Na ciasto:
  • jajko
  • 1szkl.wody
  • 1szkl.mąki
  • sos:
  • 1/3 szkl. soja sosu
  • 1/3 szkl.mirin
  • 1 szkl.dashi - jap.bulionu

Sposób przygotowania:

Tempura jeszcze raz
Pomysł z użyciem wody gazowanej jest bardzo dobry,inni dodają odrobinę proszku do pieczenia.
Bardzo ważne aby ciasto bylo bardzo zimne a grudki mąki nie do końca wymieszane.Ciasto na tyle gęste aby pokrywalo kawałki ale nie powinno być go za dużo bo będzie tłuste.Najlepiej postawić miseczkę z ciastem nad miseczką z lodem.
Tłuszcz głęboki do wyboru.Można dodaċ trochę oleju sezamowego
Temperatura 170℃ .
Smażyć 2-3 min. do zarumienienia.
Nie jestem pewna jak to jest z dashi w Polsce.Można jeść z solą,mieszanką soli i pieprzu lub zrobić wlasną (z ziołami ?)