Przystawką królującą na stołach w sezonie wakacyjnym są krewetki z grilla. Przed grillowaniem należy je zamarynować w oliwie z oliwek wymieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki oraz czarnym, najlepiej świeżo mielonym, pieprzem. Krewetki nadziewa się na patyczki do szaszłyków i układa na rozgrzanym grillu – ruszt powinno się wcześniej posmarować tłuszczem, np. olejem. Owoce morza grilluje się aż do przyrumienienia, czyli około 3 minuty z każdej strony. Można je podawać z różnymi dipami.
Krewetki w sosie

Krewetki w sosie

Krewetki, podobnie jak kurczak, są dość uniwersalnym składnikiem. Można je łączyć nie tylko z wieloma przyprawami, lecz także sosami. Takie krewetki w sosie pomidorowym, śmietanowym lub słodko-kwaśnym świetnie smakują z ryżem lub smażonym makaronem chińskim. Z kolei skorupiaki z sosem czosnkowym warto dodawać do sałatek i przystawek, w tym wytrawnych tartaletek. Skorupiaki można także łączyć z pastą lub sosem curry, uzyskując bardzo aromatyczne orientalne danie z owoców morza!

Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami

Sałatki stanowią nie tylko świetny dodatek do dań obiadowych, lecz również zdrowe propozycje na lunche, kolacje czy imprezowe przekąski. Oprócz standardowej sałatki cezar lub kurczakiem curry dobrze jest sięgnąć po sałatkę z krewetkami koktajlowymi. To prosta kompozycja, którą można zrobić w kilka minut. Wystarczy wymieszać ze sobą sałatę, podsmażone na maśle krewetki oraz kilka świeżych warzyw. Dobrymi propozycjami są także sałatki z krewetkami i mango lub awokado, które smakują obłędnie!

Tagliatelle z krewetkami

Tagliatelle z krewetkami

Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na rodzinny obiad. W dodatku bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Wystarczy krewetki koktajlowe podsmażyć na patelni, zalać śmietanką i poddusić. Gotowy sos łączymy z ugotowanym makaronem i serwujemy z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Do makaronu można dodać także inne gatunki krewetek, np. tygrysie lub królewskie. Będą one jednak wymagały nieco dłuższej obróbki cieplnej.

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami koktajlowymi można przygotować na wiele sposobów. Z cukinią, szpinakiem, czosnkiem a może pomidorami? Każda wersja warta jest uwagi i wszystkie przygotowuje się równie prosto. Wystarczy warzywa podsmażyć razem z krewetkami na patelni a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem. Jakim? Wybór jest spory: spaghetti, tagliatelle, penne. Wszystkie można wykorzystać w wersji tradycyjnej lub zabarwionej na czarno. Wówczas posiłek będzie cieszył również oczy!

Spaghetti z krewetkami

Spaghetti z krewetkami

Spaghetti gamberi, czyli makaron z krewetkami, to znakomita propozycja na obiad. Prosta, szybka, lekkostrawna, zdrowa! Krewetki stanowią bardzo dobre źródło cynku i selenu, dlatego warto dodać je do swojej diety. Spaghetti z krewetkami robi się w trymiga – wystarczy podsmażone krewetki połączyć ze składnikami sosu (np. pomidorami) a następnie z ugotowanym makaronem. Całość warto serwować ze świeżą bazylią lub pietruszką.
 

Makaron z krewetkami w sosie

Makaron z krewetkami w sosie

Masz dość spaghetti bolognese? W takim razie przygotuj makaron z krewetkami w sosie śmietanowym lub pomidorowym. To prosty i znakomity posiłek, który przypadnie do gustu nawet dzieciom. Nie trzeba mieć większych zdolności kulinarnych, by zrobić taki makaron. Wystarczy krewetki poddusić w śmietanie lub pomidorach i podać z ugotowaną pastą. Aby sos nie był mdły, dobrze jest do niego dodać nieco morskiej soli, pieprzu oraz bazylii.

Polecane przepisy do kategorii Krewetki z grilla

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Krewetki z grilla