bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Grillowane krewetki z talarkami i kukury

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybki obiad, krewetki z grilla

Grillowane krewetki z talarkami i kukury

Składniki:

Grillowane krewetki z talarkami i kukury

 

  • 250g krewetek królewskich
  • 3 kolby kukurydzy
  • 2 łyżki masła
  • 500g ziemniaków
  • papryka czerwona słodka
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju lub dobrej oliwy z oliwek
  • olej do smażenia
  • mieszanka sałat
  • 2 pomidory
  • sos:
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Grillowane krewetki z talarkami i kukury
W miseczce wymieszać miód, sos sojowy, olej, włożyć krewetki do marynaty na godzinę. Ziemniaki pokroić w plasterki, posolić, oprószyć papryką i pieprzem, dać na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć aż przestaną byś surowe a będą chrupkie. Kukurydzę obgotować w osolonej wodzie przez 20 minut, następnie wyjąć, odsączyć, posmarować masłem i grillować przez 10minut. Krewetki wyjąć z marynaty i grillować po 2 minuty z każdej strony. Przygotować sos. Połączyć wszystkie składniki w słoiku, przykryć szczelnie i mocno wstrząsnąć. Sałatę wymieszać z sosem, na to ułożyć porcje krewetek, obok kawałki kukurydzy, ziemniaki, kawałki pomidorów i kleksy sosów czosnkowego oraz salsy meksykańskiej.