W sklepach można kupić różne odmiany krewetek. Duże – tygrysie i królewskie, lub małe koktajlowe. Wszystkie jednak posiadają podobny skład i wyjątkowy smak. Umiejętnie przygotowane są cennym elementem naszego menu.
Czy warto jeść krewetki?
Krewetki, podobnie jak inne owoce morza, są cennym źródłem witamin z grupy B, w tym przede wszystkim witaminy B12. Niezależnie od gatunku, posiadają spore ilości jodu, selenu i cynku, które to minerały wspomagają nasze główne procesy życiowe. Dodatkowo w krewetkach znajduje się spora ilość białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Mimo że posiadają sporo cholesterolu, mogą być one spożywane przez osoby mające problemy z układem krążenia. Słowem – warto krewetki włączyć do swojej diety.
Z czym podawać krewetki?
W zależności od odmiany, krewetki można podawać na różne sposoby:
Czy warto jeść krewetki?
Krewetki, podobnie jak inne owoce morza, są cennym źródłem witamin z grupy B, w tym przede wszystkim witaminy B12. Niezależnie od gatunku, posiadają spore ilości jodu, selenu i cynku, które to minerały wspomagają nasze główne procesy życiowe. Dodatkowo w krewetkach znajduje się spora ilość białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Mimo że posiadają sporo cholesterolu, mogą być one spożywane przez osoby mające problemy z układem krążenia. Słowem – warto krewetki włączyć do swojej diety.
Z czym podawać krewetki?
W zależności od odmiany, krewetki można podawać na różne sposoby:
- Koktajlowe – czyli najmniejsze i najbardziej popularne. Można je podsmażyć na maśle lub ugotować na parze. Stanowią doskonały dodatek do sałatek i przystawek. Z krewetek koktajlowych można również przygotować pastę kanapkową lub nadzienie do tartinek.
- Tygrysie i królewskie – odmiany większe, które najlepiej smakują w wersji smażonej w panierce lub bez niej. Tego typu krewetki można także wykorzystać w domowym sushi lub element dekoracyjny. Nadają się także do grillowania lub upieczenia w piekarniku.