Krewetki przygotowujemy coraz częściej i chętniej. Jest wiele sposobów na ich przygotowanie. W zależności, czy chcemy wykorzystać te małe, czyli koktajlowe, czy dużo większe, na przykład tygrysie mogą to być zupełnie inne potrawy.
Jak zrobić krewetki?
Sałatka koktajlowa
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
Krewetki z makaronem
Składniki:
Jak zrobić krewetki?
Sałatka koktajlowa
Składniki:
- 200 g mrożonych krewetek koktajlowych
- 1/2 małej sałata
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki majonezu
- łyżka kwaśnej śmietany
- sos worcester
- sok z cytryny
- posiekany koperek
- szczypta cukru
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Na patelnię wlewamy wino i 50 ml wody, przyprawiamy solą i pieprzem,
- Zagotowujemy, wkładamy krewetki i gotujemy 5 minut.
- Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy czosnek, sok z cytryny, sos worcester, przyprawiamy.
- Do miseczek wkładamy porwaną, umytą sałatę, krewetki i polewamy sosem.
Składniki:
- 500 g krewetek tygrysich
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 dymki
- 2 duże ząbki czosnku
- mały kawałek imbiru
- 75ml białego wytrawnego wina
- olej
- sól
- Imbir i czosnek obieramy, siekamy razem z dymką.
- Rozgrzewamy olej w dużym szerokim rondlu, wrzucamy dymkę, czosnek i imbir.
- Chwilę podsmażamy i dodajemy krewetki.
- Po chwili wlewamy wino, solimy i gotujemy kilka minut.
- Podajemy z białym pieczywem.
Krewetki z makaronem
Składniki:
- 500 g krewetek królewskich
- 1 mała cukinia
- 250 g świeżego makaronu
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 50 ml białego wina
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- szczypta szafranu
- Cukinię kroimy na półplastry.
- Gotujemy makaron, odcedzamy, zachowujemy ½ szklanki wody z gotowania.
- Rozgrzewamy patelnię z oliwą i dodajemy czosnek, lekko podsmażamy.
- Dodajemy cukinię i smażymy do zrumienienia.
- Dodajemy łyżkę masła, sól, szafran i smażymy jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty, co chwilę mieszając.
- Dodajemy drugą łyżkę masła oraz krewetki, doprawiamy solą i smażymy jeszcze chwilę.
- Dodajemy natkę pietruszki, wlewamy wino, śmietanę i wodę z makaronu i dusimy 5 minut.
- Podajemy z makaronem.