Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim – jak go zrobić?
Łosoś zapiekany w cieście francuskim ze szpinakiem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Można go przygotować, wykorzystując opakowanie kupionego ciasta francuskiego lub samodzielnie zrobionego w domu, co wymaga większego nakładu czasu i pracy. Do przyrządzenia tej smakowitej potrawy potrzebne są: filety z łososia, przyprawa do ryb, oliwa, sól czosnkowa, świeży szpinak, masło oraz ciasto francuskie. Rybę oprósza się przyprawą i lekko skrapia oliwą, a następnie odstawia się na co najmniej godzinę. Posiekany szpinak podsmaża się na maśle i doprawia solą czosnkową. Na kawałku ciasta francuskiego kładzie się łososia, a na nim podsmażony szpinak. Rybę zawija się w ciasto, tworząc paczuszkę, której krawędzie skleja się dociskając je widelcem. Wierzch potrawy smaruje się mlekiem. Łososia w cieście wstawia się do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecze przez około 25-30 minut. Tak przygotowane danie doskonale smakuje z lekką sałatką z roszponki i pomidorkami koktajlowymi.
Łosoś w cieście francuskim jako przekąska
Zawijaski wykonane z ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem są doskonałym pomysłem na przystawkę serwowaną na rozmaitych imprezach, np. w Sylwestra. Do przygotowania tej przekąski potrzebne są: opakowanie ciasta francuskiego, mrożony szpinak, łosoś w płatach, serek riccotta, czosnek, olej oraz sól i pieprz. Na rozgrzanym oleju podsmaża się przeciśnięty przez praskę czosnek, do którego następnie dodaje się mrożony szpinak. Po odparowaniu wody doprawia się solą i pieprzem, a po ostygnięciu dodaje się ser riccotta. Masę szpinakową należy starannie wymieszać, a następnie wyłożyć na płat ciasta francuskiego. Na warstwie szpinaku układa się płaty łososia. Ciasto z farszem zawija się w roladę i kroi na plastry o grubości około 1,5 cm. Roladki piecze się w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
Tarta z ciasta francuskiego
Tarta przygotowana z kruchego ciasta francuskiego z łososiem i ze szpinakiem jest wyśmienitym daniem, które sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak również poczęstunku dla gości. Ciasto należy przełożyć do formy na tartę, ugniatając jego boki. Na patelni rozpuszcza się masło, na którym podsmaża się wyciśnięty czosnek oraz mrożony szpinak. Następnie do szpinaku dorzuca się pokrojonego wędzonego łososia oraz śmietanę wymieszaną z jajkiem, żółtym serem, solą i pieprzem. Gotową masę wykłada się na ciasto, a wierzch posypuje się kawałeczkami łososia i tartym serem. Tartę piecze się przez około 30 minut. Potrawa doskonale smakuje podana z domowymi dipami, np. czosnkowym.
Łosoś zapiekany w cieście francuskim ze szpinakiem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Można go przygotować, wykorzystując opakowanie kupionego ciasta francuskiego lub samodzielnie zrobionego w domu, co wymaga większego nakładu czasu i pracy. Do przyrządzenia tej smakowitej potrawy potrzebne są: filety z łososia, przyprawa do ryb, oliwa, sól czosnkowa, świeży szpinak, masło oraz ciasto francuskie. Rybę oprósza się przyprawą i lekko skrapia oliwą, a następnie odstawia się na co najmniej godzinę. Posiekany szpinak podsmaża się na maśle i doprawia solą czosnkową. Na kawałku ciasta francuskiego kładzie się łososia, a na nim podsmażony szpinak. Rybę zawija się w ciasto, tworząc paczuszkę, której krawędzie skleja się dociskając je widelcem. Wierzch potrawy smaruje się mlekiem. Łososia w cieście wstawia się do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecze przez około 25-30 minut. Tak przygotowane danie doskonale smakuje z lekką sałatką z roszponki i pomidorkami koktajlowymi.
Łosoś w cieście francuskim jako przekąska
Zawijaski wykonane z ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem są doskonałym pomysłem na przystawkę serwowaną na rozmaitych imprezach, np. w Sylwestra. Do przygotowania tej przekąski potrzebne są: opakowanie ciasta francuskiego, mrożony szpinak, łosoś w płatach, serek riccotta, czosnek, olej oraz sól i pieprz. Na rozgrzanym oleju podsmaża się przeciśnięty przez praskę czosnek, do którego następnie dodaje się mrożony szpinak. Po odparowaniu wody doprawia się solą i pieprzem, a po ostygnięciu dodaje się ser riccotta. Masę szpinakową należy starannie wymieszać, a następnie wyłożyć na płat ciasta francuskiego. Na warstwie szpinaku układa się płaty łososia. Ciasto z farszem zawija się w roladę i kroi na plastry o grubości około 1,5 cm. Roladki piecze się w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
Tarta z ciasta francuskiego
Tarta przygotowana z kruchego ciasta francuskiego z łososiem i ze szpinakiem jest wyśmienitym daniem, które sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak również poczęstunku dla gości. Ciasto należy przełożyć do formy na tartę, ugniatając jego boki. Na patelni rozpuszcza się masło, na którym podsmaża się wyciśnięty czosnek oraz mrożony szpinak. Następnie do szpinaku dorzuca się pokrojonego wędzonego łososia oraz śmietanę wymieszaną z jajkiem, żółtym serem, solą i pieprzem. Gotową masę wykłada się na ciasto, a wierzch posypuje się kawałeczkami łososia i tartym serem. Tartę piecze się przez około 30 minut. Potrawa doskonale smakuje podana z domowymi dipami, np. czosnkowym.
Polecane przepisy do kategorii Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
Sortuj wg: