Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kaloryczne danie ale bardzo apetyczne !

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Składniki:

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

 

  • Łosoś - filet świeży - ok. 1/2 kg / bez skóry
  • Szpinak liściasty/ mrożony 1-2 opakowania/wg. uznania
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Jajko - 2 sztuki
  • Ser parmezan - 50 g
  • Śmietana / Jogurt grecki - 2-3 łyżki
  • Ser feta lub mascarpone/ lub twarożek śmietankowy- ok.200g
  • sól i pieprz, zioła / ja dodaję mieszankę ziół do kuchni włoskiej i troszkę suszonych pomidorów
  • Ciasto francuskie - 2 płaty

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
Łososia skropić cytryną i przyprawić solą i pieprzem, pozostawić go na jedną godzinę w lodówce. Można go zostawić w całości lub pokroić na kawałki. Szpinak rozmrozić, odcedzić na sitku, następnie przesmażyć na 2-3 łyżkach oliwy z dodatkiem przypraw. Dodać parmezan, wybrany ser oraz jogurt lub śmietanę dokładnie mieszając jeszcze chwilkę podsmażyć. Zostawić do ostudzenia. Następnie dodać roztrzepane jajka/ trochę trzeba zostawić do posmarowania ciasta/ i dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim płat ciasta, następnie położyć warstwę szpinaku, na nim łososia i pozostałym szpinakiem przykryć rybkę / trzeba zostawić wokół brzeg ciasta szerokości około 5 cm/ brzegi posmarować jajkiem i przykryć drugim płatem ciasta. Zakleić dokładnie brzegi. Wierzch ciasta naciąć wzdłuż w 3-4 miejscach. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. Ok. 15-20 minut. Smacznego !