migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1269]

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny rozpływający się łosoś pod kołderka szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

 

  • 500 g świeżego łososia bez skóry
  • przyprawa do ryb
  • oliwa do skropienia
  • 200 g świeżego szpinaku
  • sól czosnkowa
  • masło do smażenia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g

Sposób przygotowania:

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim
Filet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić na minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą ziołową. Na blaszce wyłożónej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia. Na rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę. Boki skleić dociskając widelcem. Wierzch posmarować mlekiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się zarumieni. Tak przygotowanego łososia podałam w towarzystwie roszponki i pomidorków cherry.
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim
Etap 1 Filet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić na minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej.
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim
Etap 2 Na rybie ułożyć przesmażony szpinak.
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim
Etap 3 Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę. Boki skleić dociskając widelcem. Wierzch posmarować mlekiem.