Sposób przygotowania:
Łosoś w cieście francuskim na sałatce szpinakowej
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, następnie myjemy filety z łososia, doprawiamy pieprzem i solą. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy dwa prostokąty, w które zawijamy łososia, wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Następnie kładziemy tak zawiniętego łososia na wysmarowanej masłem lub olejem blasze do pieczenia. Pieczemy przez około 15-20 minut aż ciasto zarumieni się. 3. W czasie, gdy łosoś piecze się w piekarniku, przygotowujemy sałatkę szpinakową. Podgrzewamy dwie łyżki oleju na patelni, następnie dodajemy opakowanie szpinaku w sosie śmietanowym Hortex i mieszamy aż szpinak rozmrozi się, systematycznie dorzucamy na patelnię pokrojony w małe plasterki ser Gorgonzola, doprawiamy solą i pieprzem. 4. Wyjmujemy przygotowaną sałatkę szpinakową na talerz, po wyznaczonym czasie wyjmujemy łososia z piekarnika i kładziemy go na szpinaku. Teraz pozostaje już tylko zjedzenie tej zacnej, francuskiej kompozycji. Smacznego!!!