Makaron z borowikami będzie kremowy i aksamitny po dodaniu do potrawy zwykłej lub sojowej śmietany. Można przygotować różne rodzaje i wersje makaronu z grzybami, np. makaron z sosem grzybowym, z prawdziwkami, pappardelle z borowikami, tagliatelle z grzybami (pieczarkami lub rydzami), penne ze smażonymi boczniakami w sosie barbecue. Niezbędne dodatki to: usmażona na złoto cebula, świeży czosnek, sól, pieprz oraz natka pietruszki bądź koperek do podania.
Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami to pomysł na wyjątkowe i smaczne danie. Grzyby te świetnie smakują w różnorodnych potrawach i z wieloma składnikami. Możemy przygotować makaron z kurkami i kurczakiem, boczkiem, szpinakiem, cukinią, czy w sosie śmietanowym. Tagliatelle, pappardelle, fusilli, farfalle, czy spaghetti, każdy rodzaj makaronu sprawdzi się do tego dania.

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami to szybkie w przygotowaniu danie. Poradzi sobie z nim nawet niedoświadczona gospodyni domowa. Potrawa ta zasmakuje i dorosłym i dzieciom, przygotujemy ją na różne sposoby i z różnorodnymi dodatkami. Możemy przyrządzić makaron z pieczarkami i kurczakiem, boczkiem, kiełbasą, tuńczykiem, serem, pomidorami, czy w sosie śmietanowym.

Makaron z sosem

Makaron z sosem

Pesto wymieszane z ugotowanym al dente spaghetti to najprostszy przepis na makaron z sosem. Sosy do makaronów można przygotowywać z warzyw (np. pomidorowy), mięsa (np. bolognese), sera (np. sos z serka topionego), śmietanki, owoców morza, owoców (np. sos śliwkowy) a nawet rukoli. Sos najlepiej smakuje z makaronami typu świderki lub tagliatelle. Oprócz makaronów pszennych warto wykorzystać wyraziste w smaku makarony razowe lub bardzo neutralne makarony ryżowe i sojowe.

Makaron z tofu

Makaron z tofu

Ser sojowy można używać do wielu potraw. Jednym z przykładów będzie makaron z tofu, który świetnie komponuje się z warzywami i sosem sojowym. Do jego wykonania pokrójmy w cienkie paski paprykę, cukinie, cebule, boczniaki , czy na przykład dodajmy pędy bambusa.  Świetnie sprawdzi się takie spaghetti wegetariańskie, chociaż każdy rodzaj makaronu będzie tu mile widziany, chociażby sojowy. Takie danie obiadowe będzie sycące, a jednocześnie pyszne i oryginalne. 

Makaron z sosem pieczarkowym

Makaron z sosem pieczarkowym

Makaron podajemy z rozmaitymi sosami. Obok tradycyjnego bolognese, napoli czy carbonara, równie popularny jest sos pieczarkowy. Aby go zrobić, wystarczą pieczarki, cebula i śmietana. Taki sos pieczarkowy do makaronu jest kremowy, ale z całą pewnością nie mdły. Wystarczy odrobina pieprzu, by wydobyć z niego głębię smaku. Do makaronu dobrze jest też wykorzystać wariacje tego sosu. Jakie? Przykładowo sos serowo-pieczarkowy, czy też dietetyczny sos z pieczarek. To bez wątpienia wersje, które warto wypróbować i zaserwować swoim bliskim!
 

Makaron z zielonym pesto

Makaron z zielonym pesto

Makaron z zielonym pesto jest kojarzony zwykle z sosem z bazylii. Bazyliowe pesto nazywane jest też pastą alla genovese. Nazwa jest związana z włoskim pochodzeniem potrawy.

Makaron z pesto bazyliowym można podawać np. z kurczakiem, ale też z łososiem i pomidorkami cherry. Makaron można zastąpić ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Zielone pesto zrobisz również z rukoli bądź zielonej pietruszki. Do sosu z rukoli dodaj: prażone migdały, suszone pomidory i ser grana padano. Makaron z pesto z rukoli dobrze komponuje się z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi. Orzeszki pini możesz w tym przypadku zastąpić orzechami nerkowca. Do pesto z zielonej pietruszki dodaj prażone ziarna słonecznika.

Polecane przepisy do kategorii Makaron z borowikami

Znaleźliśmy 5 przepisów w kategorii Makaron z borowikami