Suszone grzyby to nieodłączny składnik świątecznych potraw. Dodajemy je do uszek, sosów, zup, czy makaronu. Żeby smakowały wyśmienicie należy je odpowiednio przygotować.
Ile gotować suszone grzyby?
Ile gotować suszone grzyby?
- Suszone grzyby gotujemy przeważnie od 1-1,5 godziny. Oczywiście różne rodzaje grzybów będą wymagały nieco innego czasu obróbki termicznej.
- Przed gotowaniem ważne, by pamiętać o namoczeniu grzybów.
- Najpierw przelewamy je zimną wodą, a następnie zalewamy dokładnie i moczymy przez kilka godzin.
- Możemy ugotować je w wodzie z moczenia, pamiętajmy tylko żeby ją posolić.
- Ważne, by wody podczas gotowania było dużo, grzyby mają być dokładnie przykryte.
- Podczas gotowania zdejmujemy zbierającą się pianę.
- Możemy dodać do nich przyprawy- pieprz, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy.
- Gotowe grzyby odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.
- Według starej polskiej receptury suszone grzyby należy moczyć w mleku, a następnie w nim je ugotować.
- Następnie osuszamy je i smażymy na maśle z cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Mleka z gotowania nie wylewamy, dodajemy je do sosu grzybowego razem ze śmietaną.