Ile gotować suszone grzyby?

Grzyby suszone gotujemy przez 1-1,5 godziny, by były one miękkie i delikatne.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ile gotować suszone grzyby?
fot. Fotolia
Suszone grzyby to nieodłączny składnik świątecznych potraw. Dodajemy je do uszek, sosów, zup, czy makaronu. Żeby smakowały wyśmienicie należy je odpowiednio przygotować.

Ile gotować suszone grzyby?
  • Suszone grzyby gotujemy przeważnie od  1-1,5 godziny. Oczywiście różne rodzaje grzybów będą wymagały nieco innego czasu obróbki termicznej.
  • Przed gotowaniem ważne, by pamiętać o namoczeniu grzybów.
  • Najpierw przelewamy je zimną wodą, a następnie zalewamy dokładnie i moczymy przez kilka godzin.
  • Możemy ugotować je w wodzie z moczenia, pamiętajmy tylko żeby ją posolić.
  • Ważne, by wody podczas gotowania było dużo, grzyby mają być dokładnie przykryte.
  • Podczas gotowania zdejmujemy zbierającą się pianę.
  • Możemy dodać do nich przyprawy- pieprz, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy.
  • Gotowe grzyby odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.
Jak przygotować suszone grzyby, by smakowały jak świeże?
  • Według starej polskiej receptury suszone grzyby należy moczyć w mleku, a następnie w nim je ugotować.
  • Następnie osuszamy je i smażymy na maśle z cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Mleka z gotowania nie wylewamy, dodajemy je do sosu grzybowego razem ze śmietaną.