Makaron z sosem może być daniem bardzo prostym, jak np. makaron z pesto, bardzo wykwintnym, np. makaron z owocami morza w sosie śmietanowym, lub wymagającym długiego czasu przygotowania, np. makaron z sosem bolognese.

Sos do makaronu można przygotować z mięsa, warzyw, ryb, jajek, serów, mleka, śmietany, a nawet natki pietruszki. Pesto jest jednym z najpopularniejszych i jednocześnie najlepszych sosów do makaronu na zimno lub na ciepło. Pesto można przygotować samodzielnie z różnego rodzaju ziół. Wystarczy zblendować świeżą natkę pietruszki z oliwą lub olejem, świeżym czosnkiem i oryginalny sos gotowy. Można przyrządzić też tradycyjne pesto z sera, bazylii i orzechów lub wykorzystać pesto ze sklepu. Pesto idealnie komponuje się z większością makaronów.

Kolejnym, równie popularnym sosem do makaronu, jest ten na bazie pomidorów. Użyte do jego przygotowania pomidory mogą być świeże, z puszki, w formie passaty lub koncentratu. Można przygotować go na warzywnym lub mięsnym bulionie, dodać świeżą bazylię, tarty parmezan, smażoną cebulę i czosnek.

Sosy serowe i śmietanowe najlepiej smakują w towarzystwie wyrazistych dodatków, takich jak: chili, pieprz, rukola, imbir, gałka muszkatołowa. Sos serowy można przygotować na bazie sera rozpuszczalnego np. raclette, sera pleśniowego, np. brie, fety, mozzarelli, a nawet serków topionych. Sosy śmietanowe genialnie komponują się ze świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

Rzadki sos można zagęścić, redukując go na dużym ogniu (wówczas trzeba uważać, by nie był za słony), dodatkiem mąki pszennej lub odrobiny wody spod gotującego się makaronu. Znakomitym zagęszczaczem jest również mąka ziemniaczana, mąka z cieciorki, serek topiony i kawałki chleba (szczególnie razowego) lub bułki. Innym sposobem jest dodanie podsmażonej cebuli i gotowanie jej w sosie do momentu, aż się rozpadnie lub przygotowanie zasmażki.

Najlepsze makarony do sosów to te, które mają zagłębienia i rowki, w których będzie gromadził się znakomity sos. Są to m.in.: fusilli (świderki), cavatappi (spiralne, małe rurki), conchiglie (muszelki), farfalle (kokardki) oraz radiatore (małe kaloryferki). Znakomite są również wszelkiego rodzaju długie nitki, wstążki i oczywiście spaghetti. Makaron można wymieszać z sosem na patelni lub dopiero na talerzu. Sos warto też udekorować – smakowo i wizualnie – świeżymi ziołami, prażonymi orzechami lub pestkami np. słonecznika czy dyni oraz tartym serem, np. parmezanem.
Penne carbonara

Penne carbonara

Penne carbonara do wariacja nad oryginalnym włoskim przepisem na spaghetti carbonara. Sekretem przepisu na carbonara penne jest prostota. Niezbędne trio składników to: makaron, jajka i boczek. Przepis można też dowolnie urozmaicać, dodając np. czosnek, gałkę muszkatołową, smażoną cebulę lub startą na tarce cukinię.

Makaron z sosem beszamelowym

Makaron z sosem beszamelowym

Wszechstronnie wykorzystywany makaron to najlepszy sposób na zdrowy, sycący i smaczny posiłek. Najchętniej przyrządzany jest on na patelni, z dodatkiem mielonego mięsa lub kawałków kurczaka, wędzonych ryb, warzyw, najróżniejszych serów i śmietany. Często sięgamy też po makaron zapiekany, który serwujmy pod postacią zapiekanki z sosem beszamelowym. W takim zestawieniu sos biały idealnie współgra z wykorzystanymi produktami, podkreśla ich smak, a ponadto dodaje wilgotności.

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese to jeden z bardziej popularnych sosów podawanych z tym pysznym makaronem. Jest to danie typowo włoskie, uwodzące swoim smakiem i aromatem. Przyrządza się je z mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego z dodatkiem warzyw- pomidorów, selera, pietruszki i marchewki. Tradycyjnie dolewa się do niego czerwone wino, jednak można je pominąć. Aromatyzujemy go czosnkiem, bazylią, tymiankiem oraz oregano. Możemy oczywiście użyć innych ulubionych przypraw. Ważne by sos długo gotować na małym ogniu, wtedy uzyska on odpowiednią konsystencję i smak.

Makaron z sosem serowym

Makaron z sosem serowym

Makaron z sosem serowym jest bardzo smacznym, sycącym i szybkim w przygotowaniu daniem obiadowym. Potrawa dobrze smakuje na ciepło, ale można jeść ją również na zimno. Ulubiony makaron (pszenny, razowy, bezglutenowy bądź inny) gotuje się w osolony wrzątku i odcedza. Następnie na maśle podsmaża się cebulę i czosnek, a po kilku minutach dodaje śmietanę oraz starty parmezan. Wszystkie składniki doprawia się solą, pieprzem i ziołami. Całość należy dusić, aż ser się rozpuści. Makaron polewa się gotowym sosem.

Znaleźliśmy 528 przepisów w kategorii Makaron z sosem