Jak prawidłowo ugotować makaron?

  • 3

Masz problem z gotowaniem makaronu? Jest rozgotowany lub za twardy? Skorzystaj z naszych porad i ciesz się smacznym makaronem!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Jak prawidłowo ugotować makaron?
fot. Fotolia

Rozgotowany makaron nie jest zbyt smaczny, do tego strasznie się klei i zupełnie nie ma wyglądu. Jeżeli wyjmiemy go z wody za wcześnie jest twardy i bez smaku. Czasami ciężko jest wybrać właściwy moment, szczególnie, kiedy gotujemy dużą ilość makaronu. Wbrew pozorom gotowanie makaronu także jest swojego rodzaju sztuką kulinarną, bo dobrze ugotowany makaron to smaczna i syta potrawa.

Makaron al dente

Moda na gotowanie makaronu al dente wzięła się z Włoch. Tym mianem określa się perfekcyjnie ugotowany makaron, czyli tak naprawdę taki, który jest lekko niedogotowany. Włosi nie znoszą przegotowanego makaronu, według nich makaron powinien być zawsze lekko twardawy i stawiać delikatny opór podczas gryzienia. Inną przyczyną takiego sposobu gotowanie jest to, że makaron, kiedy dodamy do niego sos, pod jego wpływem jeszcze "dojdzie".

makaron
Zdjęcie: Fotolia

Makaron al dente najlepiej gotować przestrzegając zaleceń producentów podanych na opakowaniu. Różne rodzaje makaronów - w zależności od grubości czy rodzaju mąki z której są zrobione, gotuje się odpowiednio długo - od 5 do 12 minut.

Tak naprawdę gotowanie makaronu jest całkiem proste, jeśli pamięta się o paru podstawowych zasadach. Odpowiednie proporcje, które należy zachować podczas gotowania to na 100 gramów makaronu należy przeznaczyć 1 litr wody. Kiedy woda się zagotuje, najlepiej dodać do niej łyżkę soli oraz oleju (olej zapobiega sklejaniu się makaronu). Do gotującej się wody włóż makaron. Należy co jakiś czas go mieszać. To metoda, który spowoduje, że makaron nie będzie się skejał oraz nie będzie przywierał do spodu naczynia. Makaron powinien gotować się na wolnym ogniu, tyle czasu, ile podał producent na opakowaniu. Najlepiej chwilę przed upływem tego czasu można wyjąć jedną nitkę makaronu i sprawdzić, czy jest już miękki.

Makaron jajeczny gotuje się bardzo krótko, bo około od 3 do 6 minut. Świderki, spaghetti potrzebują trochę więcej czasu od 7 do 10 minut. Gruby makaron pszenny, tak jak cannelloni należy gotować około 12-15 minut.

Po ugotowaniu makaron należy odcedzić, najlepiej używając do tego dużego durszlaka. Jeżeli makaron podajesz do dania obiadowego na ciepło, nie przepłukuj go zimną wodą. Jeżeli jest to makaron lasagne, należy go przelać zimną wodą. Jeżeli chcesz, by Twój makaron był smaczniejszy, możesz na durszlaku przelać go oliwą z oliwek.

makaron
Zdjęcie: Fotolia

Makaron jest produktem, który istnieje już od wielu tysięcy lat. Najstarszy makaron został odnaleziony w Chinach (miał aż cztery tysiące lat).  Odnaleziono go w wiosce, położonej nad brzegiem Żółtej Rzeki. Ciekawostką jest to, że makaron jest najstarszym jedzeniem, które zostało jak dotąd odkryte przez archeologów. Jest wiele legend, które mówią o tym, jak makaron znalazł się w Europie. Jedna z nich podaje, że to wenecki podróżnik Marco Polo przywiózł go do Europy.

Skoro już wiesz, jak gotować makaron, zobacz, co wspaniałego możesz przygotować. Oto nasze przepisy!

Cris poleca makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami. To proste, smaczne i bardzo pożywne danie. Idealnie sprawdzi się na obiad. Dla smakoszy makaronów!

Z makaronu można także przygotować wspaniałą zapiekankę. Kasienka26 zaproponowała zapiekankę z koperkowym makaronem. Warzywa zapiekane w tym makaronie dodają całej potrawie niezwykłego aromatu.

                                

A może makaron z pieczarkami w sosie śmietanowo-czosnkowym? Nieuchwytna poleca to danie. Jest łatwe w przygotowaniu i naprawdę bardzo sycące.

                               

Lubisz spaghetti bolognese, ale nie jesz mięsa? Ten przepis jest dla Ciebie! Bernadetta przygotowała wegetariańskie spaghetti "bolognese". To danie z kaszą gryczaną, kukurydzą i różyczkami brokuła. Prezentuje się znakomicie. Na pewno warto wypróbować ten przepis.

A może Wy chcecie podzielić się swoimi przepisami na pyszny makaron? Zapraszamy!

Odkryj przepis na makaron z cukinią i pieczarkami >>>