Pieczarki to pyszne grzyby, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Pasują one do wielu potraw i nadają im przyjemny, leśny smak. Kupując je zazwyczaj zużywamy je od razu, co jednak jeśli część z nich zostanie. Czy wiemy jak je przechować?
Jak przechowywać pieczarki?
Pieczarki to składnik, który nie jest zbyt trwały. Po zakupie możemy przechowywać je koniecznie w lodówce i do tego zaledwie kilka dni.
Białe pieczarki są delikatniejsze i można je przechowywać do 4 dni, a te z ciemniejszych odmian mają twardsze kapelusze i wytrzymają do 6 dni.
W celu jak najtrwalszego przechowywania pieczarki, usuwamy zabrudzenia z podstawy trzonu.
Jeśli chcemy jednak przetrzymać te grzyby dłużej, musimy je zamrozić, ususzyć bądź zamarynować.
Mrożenie:
Jak przechowywać pieczarki?
Pieczarki to składnik, który nie jest zbyt trwały. Po zakupie możemy przechowywać je koniecznie w lodówce i do tego zaledwie kilka dni.
Białe pieczarki są delikatniejsze i można je przechowywać do 4 dni, a te z ciemniejszych odmian mają twardsze kapelusze i wytrzymają do 6 dni.
W celu jak najtrwalszego przechowywania pieczarki, usuwamy zabrudzenia z podstawy trzonu.
Jeśli chcemy jednak przetrzymać te grzyby dłużej, musimy je zamrozić, ususzyć bądź zamarynować.
Mrożenie:
- Zanim je zamrozimy dobrze jest pokroić w plastry, zblanszować we wrzącej wodzie.
- Następnie schładzamy je pod strumieniem zimnej wody.
- Tak przygotowane osuszamy i wkładamy do woreczka lub plastikowego pojemnika.
- Przed suszeniem grzyby czyścimy, kroimy w plastry.
- Następnie układamy je w suszarce do grzybów i zostawiamy aż zupełnie wyparuje z nich woda.
- Przetrzymujemy je w zakręconym słoiku z dodatkiem liścia laurowego.
- Pieczarki czyścimy i gotujemy małe w całości, a większe przekrojone na pół przez dziesięć minut.
- Wkładamy do słoiczków z liściem laurowym, zielem angielskim i plastrami cebuli.
- Przygotowujemy zalewę z octu, wody, cukru i soli.
- Zalewamy grzyby marynatą i pasteryzujemy.